El Periódico - Català

Rebuig al capital rus

Multimilio­naris del país del ruble, com l’amo del Mònaco, cauen en desgràcia

- MARC MARGINEDAS

Els temps en què Dimitri Ribolóvlev es fotografia­va amb el príncep Albert de Mònaco als actes socials del principat semblen cosa del passat. El multimilio­nari rus instal·lat a Montecarlo i propietari de l’AS Mònaco, el club de futbol local, amb una fortuna de 6.800 milions de dòlars segons Forbes, ha sigut arrestat aquesta setmana per la policia monegasca, interrogat i acusat de corrupció i tràfic d’influèncie­s. I La Belle Epoque, el seu luxós penthouse amb privilegia­des vistes i exhibit en vídeos de Vimeo i Youtube, escorcolla­t a consciènci­a per les forces de l’ordre.

El nom de Ribolóvlev s’uneix al d’altres magnats russos caiguts en desgràcia als països on gestionave­n una part important dels seus negocis: Roman Abramóvitx, propietari d’un altre club de futbol, el Chelsea, a qui Londres no li va renovar el visat de negocis, o Oleg Deripaska, exdirector executiu de Rusal, la segona empresa productora d’alumini del món, que després d’anys de festejar amb els alts cercles polítics i empresaria­ls de Londres i Washington, ha sigut vetat als EUA per suposats contactes amb el crim organitzat i la seva presumpta participac­ió en la campanya d’ingerència russa en les presidenci­als del 2016.

Vigilància

Les tribulacio­ns a la costa blava del multimilio­nari nascut a Perm (Urals) són un símptoma més que la justícia i les forces de l’ordre a Europa i els EUA vigilaran de prop les grans fortunes russes i posaran límit a moltes de les seves difuses pràctiques empresaria­ls fora de les fronteres russes. «En l’actual clima polític, Occident no serà tan acollidor amb els seus diners o les seves maneres de fer», escriu a Bloomberg el columnista Leonid Bershidsky.

A Ribolóvlev, que es va fer ric gràcies a la privatitza­ció d’Uralkali, una antiga empresa soviètica de fertilitza­nts que després va vendre per 5.300 milions de dòlars, se l’acusa d’haver intentat comprar els favors d’alts funcionari­s monegascos perquè el beneficies­sin en una disputa

El magnat ha sigut arrestat aquesta setmana per la policia monegasca per corrupció

judicial amb Yves Bouvier, un marxant d’art suís. Entre els noms que apareixen en la investigac­ió hi ha el de l’exministre de Justícia Philipe Narmino, que precisamen­t va haver de dimitir després que Le Monde fes públic el contingut de missatges telefònics seus amb l’advocada del milionari rus, Tatiana Bersheda, i altres personalit­ats.

La seva gestió al capdavant de l’AS Mònaco, club que va comprar el 2011, també està en el punt de mira dels investigad­ors. Segons el portal francès Mediapart, Ribolóvlev va idear un esquema de finançamen­t fictici per insuflar el club, necessitat de resultats esportius, 140 milions d’euros anuals, i va contraveni­r les normes de la UEFA sobre finançamen­t net. Als EUA, el multimilio­nari també podria acabar tenint problemes si el fiscal Robert S. Mueller, que investiga la ingerència russa en les eleccions presidenci­als del 2016, aconseguei­x demostrar que la compra d’una propietat de Donald Trump a Florida el 2008 i per la qual va pagar un preu dues vegades superior al de la seva adquisició, tan sols quatre anys abans, va ser una forma fraudulent­a de rescatar dels seus conflictes financers l’actual president dels EUA. El Kremlin ha reaccionat com acostuma a fer en aquests casos: oferint assistènci­a consular al seu atribolat i ric ciutadà, assegurant que seguia de prop l’expedient i recordant als seus multimilio­naris que el lloc més segur per a les seves fortunes és la mare pàtria. El desembre passat, el president Vladímir Putin va oferir, durant una reunió a Moscou amb els homes de negocis més importants del país, que l’Estat emetés bons denominats en moneda estrangera per ajudar a repatriar els capitals de milionaris afectats per les sancions.

 ?? AP / LIONEL CIRONNEAU ?? Altres temps Dimitri Ribolóvlev, amb Albert de Mònaco.
AP / LIONEL CIRONNEAU Altres temps Dimitri Ribolóvlev, amb Albert de Mònaco.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain