El Periódico - Català

Revisions mèdiques amb acompanyan­t

Salut permet visites per incapacita­t amb persones de confiança

- GABRIEL UBIETO

Un treballado­r de baixa per incapacita­t té dret a anar a l’avaluació mèdica d’incapacita­t acompanyat d’una persona de confiança. Un fet que en la sanitat general no deixa de ser part del dia a dia de les consabem sultes, en la salut laboral a Catalunya és novetat. Així ho ha confirmat el Departamen­t de Salut, que imposa el seu criteri sobre el de la Subdirecci­ó General d’Avaluacion­s Mèdiques (SGAM). Fins ara el metge avaluador de la correspond­ència o no de la baixa tenia la potestat exclusiva de decidir si algú podia acompanyar o no el pacient.

PROCEDIR «ECONOMICIS­TA És un primer pas contra l’opacitat dels criteris i com es concretave­n a l’hora de retirar baixes, que en molts casos diferia amb altres metges», comenta el secretari general de la CGT de Catalunya, Ermengol Gassiet. Des de la CGT han denunciat una manera «economicis­ta» d’actuar del SGAM durant els últims anys, és a dir, consideren que tendeix a retirar les baixes seguint criteris d’estalvi econòmic i no mèdics. «No es resol el problema, però almenys la persona se sent més acompanyad­a en un moment de gran vulnerabil­itat», afegeix Gassiet. La SGAM –fins fa poc funcionava amb el nom de l’Institut Català d’Avaluacion­s Mèdiques (ICAM)– actua a través de les conegudes com a mútues col·laboradore­s. Aquestes mútues reben una assignació econòmica per part dels comptes públics segons un càlcul previ dels treballado­rs a qui se’ls haurà de costejar un subsidi per incapacita­t. «Com més altes donin, més recursos els queden», explica el responsabl­e de salut laboral de CCOO i un dels representa­nts de la comissió assessora del SGAM, Paco Pareja.

Pareja coincideix amb Gassiet de qualificar d’«economicis­tes» els mètodes de les mútues del SGAM, cosa que aquestes sempre han negat. També denúncia, segons la seva experiènci­a com a membre assessor del SGAM, que en les reunions de control anuals les mútues els faciliten poca informació i de manera molt desagregad­a. «Ens remeten que el SGAM únicament dictamina entre el 2% i el 3% de les altes de tot Catalunya, incloent-hi les de la medicina general. No

quin nombre de revisions realitzen i quina proporció d’altes deriva d’aquestes revisions», afirma Pareja.

Els dos sindicalis­tes coincideix­en que el canvi no es traduirà en un descens del nombre d’altes per malaltia profession­al per part de les mútues, però sí que valoren el reforç que això significa per als drets dels pacients. Fonts del Departamen­t de Salut afirmen que la modificaci­ó del reglament que permet la presència d’un acompanyan­t, en què passa a prevaldre el criteri del Departamen­t per sobre de l’intern de l’ICAM, és vigent des de l’agost. No obstant, els diferents representa­nts dels treballado­rs no han rebut una notificaci­ó oficial fins aquesta setmana.

Una disparitat de temps que els sindicats denuncien que va en perjudici dels treballado­rs, ja que molts desconeixe­n que tenen aquest dret. Des de començamen­t d’any fins al setembre, segons les últimes dades disponible­s del Ministeri de Treball, a Espanya s’han comunicat un total de 17.934 comunicats mèdics derivats d’una consulta per malaltia profession­al. D’aquests comunicats el 47% van acabar en una baixa. A Catalunya, la xifra d’informes comunicats en l’esmentat període ascendeix a 2.407, els 53,5% dels quals van acabar derivant en baixa.

 ?? RICARD CUGAT ?? Revisió en una mútua patronal.
RICARD CUGAT Revisió en una mútua patronal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain