El Periódico - Català

Els primers dos morts

Dues persones han mort a Sabadell i Badajoz a bord de patinets Un documental de Netflix explica com a Los Angeles els vianants llancen al mar els aparells que fan nosa

- M. V.

La irrupció descontrol­ada dels patinets elèctrics a les grans ciutats espanyoles ja ha portat Barcelona, Madrid, València i altres municipis a dictar normatives que bàsicament circumscri­uen el seu ús als carrils bici i als anomenats carrers 30, excloent-los de les calçades i les voreres, però s’ha de veure si són capaços d’aconseguir que les noves lleis es compleixin.

De moment les notícies negatives s’acumulen. En la primera estadístic­a de la seva incidència en la seguretat del trànsit, la Policia Municipal de Madrid va informar que entre finals de juny i principis de novembre ha registrat 22 accidents amb aquests vehicles. D’aquests 22 accidents, vuit van ser atropellam­ents a vianants a les voreres dels carrers de Madrid i la resta, contratemp­s on van resultar ferits els conductors dels artefactes. Com a conseqüènc­ia d’això s’han produït 18 ferits de caràcter lleu i dos de greus, un d’ells un menor de set anys, al parc d’El Retiro. En el conjunt d’Espanya ja es comptabili­tzen dos morts, una dona a Sabadell i un nen de cinc anys atropellat per un autobús a Badajoz.

Queixes dels vianants

La molèsties que causen als vianants han provocat la queixa de les persones amb mobilitat reduïda que han presentat davant del Defensor del Poble a través del Comitè Espanyol de Representa­nts de Persones amb Discapacit­at (CERMI). A Madrid fins i tot s’ha creat un grup connectat per Twitter autoanomen­at La lliga dels apartinets, persones que es dediquen a treure els vehicles de la vorera els usuaris dels quals deixen a tot arreu de qualsevol manera.

Els apartinets han resultat molt civilitzat­s. Indiquen on s’han de dipositar els patinets que destorben per deixar-los aparcats correctame­nt. Una actitud encara molt allunyada del que va passar a la ciutat nord-americana de Los Angeles, en què grups organitzat­s de vianants van optar per destrossar, tirar al mar i als contenidor­s d’escombrari­es els molestos aparells. Aquesta imatge d’un munt de patinets amuntegats com molestos residus es pot veure en un instructiu documental presentat per la plataforma Netlix fa només uns dies en la sèrie Internet i el nou periodisme.

El reportatge, de només 20 minuts, explica molt bé el naixement d’aquest enginy a Silicon Valley, on en poc temps es va apropiar de tots els carrers mentre els creadors, l’start-up Bird, omplien totes les ciutats americanes d’aquests vehicles en una calculada estratègia per imposar la seva oferta d’aparells compartits.

Reaccions oposades

La reacció contrària va ser tan forta que alguns estats, com Wisconsin, els van prohibir totalment, mentre que altres ciutats, com Memphis, els van acollir amb entusiasme. En aquesta ciutat de Tenessee, que fa 10 anys es considerav­a com la pitjor urbs dels Estats Units per patinar i anar en bici, les autoritats han adequat les vies i veuen els patinets com una benedicció que resol els problemes de transport urbà que tenen.

Res gaire diferent del que passa a Europa. Mentre a Holanda i Alemanya els han vetat taxativame­nt, Bèlgica no només els dona suport, sinó que dotarà les seves forces de seguretat d’un model dissenyat a mida.

Sorprèn la falta d’unanimitat. Holanda els prohibeix i la veïna Bèlgica els adora

 ?? JORDI COTRINA ?? A Barcelona i patinadors comparteix­en carril bici
JORDI COTRINA A Barcelona i patinadors comparteix­en carril bici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain