El Periódico - Català

La faula del fetus melòman

La ciència no ha demostrat cap avantatge que els nadons ‘escoltin’ melodies abans del part Els experts desconfien de l’eficàcia del Babypod, un altaveu intravagin­al

- OLGA PEREDA

Totes les dones embarassad­es han llegit, en algun moment de la seva gestació, articles sobre l’estimulaci­ó musical prenatal i els seus pretesos beneficis sobre el fetus. Imatges de panxes immenses amb auriculars a sobre envaeixen revistes especialit­zades i deixen clar que si vols que el teu fill sigui llest i tranquil has de posar música –per descomptat, clàssica– com més aviat millor. Però, ¿el fetus necessita escoltar música? És molt probable que no. ¿Hi ha evidència científica dels seus beneficis? No. No obstant, a més dels habituals auriculars, al mercat trobem l’últim crit en estimulaci­ó musical prenatal: un altaveu intravagin­al que, presumptam­ent, estimula la vocalitzac­ió abans de néixer. Es diu Babypod i costa 150 euros.

José Ramón Fernández, pediatre a la unitat de neonatolog­ia de l’Hospital General Universita­ri Santa Lucía (Cartagena), recorda que l’estimulaci­ó musical prenatal es va posar de moda després d’un estudi publicat a la revista Nature el 1993. En aquella ocasió es van agafar 36 adolescent­s i se’ls va dividir en diversos grups. A uns se’ls va posar una composició de Mozart. Concretame­nt, la Sonata per a dos pianos en re major.

L’estudi va confirmar que durant uns minuts, els xavals exposats a aquesta melodia puntuaven millor en uns tests psicològic­s practicats després. L’estudi es va fer només amb adolescent­s i es va comprovar que l’efecte positiu no era permanent sinó molt temporal. Malgrat això, arran de la publicació es va proclamar –«sense cap fonament científic», puntualitz­a el doctor Fernández– que escoltar música clàssica a l’úter augmenta la intel·ligència dels nadons.

La conclusió del pediatre i neonatòleg no pot ser més contrària: «Posar música amb altaveus a la panxa no té cap benefici per al fetus. És més, si supera determinat­s decibels (65) pot ser fins i tot perillós».

Sorolls de la mare

El fetus està protegit per moltes capes i el seu sistema auditiu està s’està desenvolup­ant fins a la setmana 20 (una gestació normal són 40 setmanes). «Pot sentir –explica el pediatre i neonatòleg– sorolls naturals del cos de la mare: respiració, digestió, batec cardíac. També sons d’origen extern tot i que és més difícil que li arribin a causa de la quantitat de teixit que l’aïlla de l’exterior». Hi ha evidència científica que el soroll excessiu, també a l’úter, pot incrementa­r la possibilit­at de patir sordesa. «En un treball del 1986 ja s’apreciava que el risc de sordesa es triplicava en els fills de mares exposades durant l’embaràs a una mitjana de vuit hores diàries a nivells de 65 i 95 decibels», recorda el pediatre. És molt important, diu, advertir-ne a les dones que treballen, per exemple, a fàbriques o aeroports.

Pur negoci

Babypod és un petit dispositiu que s’introdueix a la vagina de la gestant. Els seus responsabl­es asseguren que «els estudis científics demostren que és l’únic aparell que estimula la vocalitzac­ió dels nadons abans de néixer a través de la música i afavoreix el seu desenvolup­ament neuronal». El pediatre i neonatòleg de l’Hospital Santa Lucía explica que aquesta és la conclusió a què han arribat després de realitzar ecografies en tres dimensions i comprovar que el fetus obria i tancava més la boca si la seva mare tenia a la vagina el Babypod. L’expert, no obstant, desconfia de l’invent perquè l’estudi no s’ha continuat en el temps. És a dir, ningú ha comprovat si aquests nadons, amb el pas dels mesos i anys, parlen millor que els fills de mares que no han utilitzat l’altaveu. «Com que no s’ha produït un seguiment d’aquestes criatures tampoc sabem si hi ha hagut efectes adversos a mitjà o llarg termini», destaca.

La introducci­ó al mercat del Babypod és, per Fernández, preocupant ja que «exposa el fetus a intensitat­s de so superiors a les recomanade­s per l’Acadèmia NordAmeric­ana de Pediatres». El neonatòleg atribueix la moda de l’estimulaci­ó musical prenatal al «pur negoci» que implica l’etapa de la gestació i primera infantesa. «¿Qui no vol tenir el millor per al seu fill? Juguen amb la por i per això els pares i les mares comprem coses que ens diuen que seran bones per als nostres fills. És un nínxol de mercat molt gran».

Segons el pediatre, estem obsessiona­ts amb l’estimulaci­ó que han de tenir els nostres petits: «Hi ha molta pressa perquè facin les coses com més aviat millor: menjar, caminar, parlar... L’important no és arribar el primer sinó arribar-hi. I fer-ho quan toqui sent molt conscient que cada nen i nena té el seu ritme». Fernández malparla del màrqueting i assegura que la millor estimulaci­ó que pares i mares poden donar als seus fills és passar temps amb ells, parlar-los i llegir-los contes. «El soroll ens preocupa, i molt, perquè afecta el desenvolup­ament d’un cervell en formació», subratlla després de recordar que a les unitats de neonatolog­ia s’esforça molt a evitar l’exposició dels nounats prematurs al soroll excessiu.

Si una d’embarassad­a vol parlar amb el seu fill mentre és a l’úter, que ho faci. ¿El fetus ho escoltarà? «Potser li arriba alguna cosa», explica Fernández. ¿El farà més intel·ligent? «No, però la mama sentiria un vincle afectiu i això sempre està bé». Finalment, el pediatre aconsella alliberar-se de tant màrqueting i gaudir amb els seus petits: «La vida és curta. Disfruta

fill».H del teu

La llegenda de la música prenatal va sorgir arran d’un article sense base científica

 ?? FDEAN DROBOT /123RF ?? Música embarassad­a col·loca uns auriculars sobre la panxa.
FDEAN DROBOT /123RF Música embarassad­a col·loca uns auriculars sobre la panxa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain