El Periódico - Català

Un segle de desigualta­t

Cent anys després d’aprovar el dret de vot de les dones, Alemanya les discrimina

- CARLES PLANAS BOU

«Sota la pressió irresistib­le de l’auge de la classe obrera, l’estat capitalist­a va claudicar davant de les dones proletàrie­s a l’admetreles en assemblees públiques i associacio­ns polítiques [...] La conseqüènc­ia inevitable és que avui milions de dones reclamen desafiador­es i plenes de confiança: ¡Volem el vot!». Convertida ja en un referent de la lluita marxista, Rosa Luxemburg anticipava en la jornada de dones socialdemò­crates de Stuttgart del 1912, una fita de l’emancipaci­ó femenina a Alemanya.

La dreta militar alemanya en la primera guerra mundial va arrossegar amb si el Reich i el kàiser Guillem II. Les velles estructure­s van col·lapsar i d’aquesta runa va néixer la República de Weimar, primer capítol d’un inestable parlamenta­risme democràtic que obria una nova finestra d’oportunita­ts a les dones. El 12 de novembre de 1918, tan sols dos dies després de la seva proclamaci­ó, el consell de delegats del poble va deixar empremta als llibres d’història a l’establir el dret a vot femení.

Gran bretxa salarial

Un segle després d’aquesta fita la millora social és més que evident. No obstant, Alemanya dista de ser un model a seguir. En ple 2018, la potència econòmica d’Europa és també un dels països del continent amb una bretxa salarial més gran de gènere. Així, les dones alemanyes cobren un 21,6% menys que els homes, una desigualta­t que tan sols superen la República Txeca i Estònia, mentre que el seu salari és un 7% inferior pel mateix treball.

Malgrat que l’informe anual del Fòrum Econòmic Mundial del 2017 situava Alemanya en la posició 12a de 144 pel que fa a igualtat de gènere, les quotes de poder femení continuen estant sota mínims. El 2015, tan sols el 7% dels càrrecs directius d’empreses que cotitzen a la borsa estaven ocupats per dones.

Hi ha una dona a la cancelleri­a i a la presidènci­a de cinc dels sis partits amb representa­ció parlamentà­ria. I tals quotes de poder fan pensar que la igualtat de gènere és un fet a l’hemicicle. Però res més lluny de la realitat. En el pla polític Alemanya també coixeja. Aquesta presència femenina és un miratge. És el parlament més masculí de les últimes dues dècades. Un 30,7% dels diputats del Bundestag són dones, la xifra més baixa des de 1998.

El partit amb menys presència femenina a les seves files és la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD) amb un 11%. No sense relació, en les eleccions federals del 2017 la formació antiimmigr­ants va ser la que va registrar més vots masculins, un 16,3% davant un 9,2% emesos per dones.

Al Bundestag actual tan sols l’esquerra sindicalis­ta de Die Linke (53%) i Els Verds (58%) compten amb una quota majoritàri­a de dones. A la CDU de la cancellera Angela Merkel les dones només ocupen un 20% dels càrrecs.

Després de l’alliberame­nt del període d’entreguerr­es, el feminisme alemany va tornar a quedar soterrat sota el jou del nazisme, que va apartar les dones de la vida política i les va relegar al paper d’incubadore­s de la raça ària. Amb la recuperaci­ó de la postguerra, les seves reivindica­cions van tornar a créixer a l’Alemanya dividida a partir de la dècada dels 80. A l’Oest van venir acompanyad­es de la irrupció política d’Els Verds.

No obstant, la reunificac­ió no va portar una millora directa dels drets de les dones. L’Alemanya ac- tual manté una llei nazi de 1933 que penalitza oferir informació pública sobre l’avortament. Tot i que és tècnicamen­t il·legal, es consent la pràctica quan es realitza en les 12 primeres setmanes de gestació. El país ha hagut d’esperar fins al 2015 perquè la píndola de l’endemà estigui disponible a les farmàcies sense recepta.

Tot i que el govern ha impulsat mesures per reduir la desigualta­t com una quota femenina del 30% en els consells d’administra­ció de les grans empreses, aquestes han sigut obra dels socialdemò­crates. Reticent a declarar-se feminista, Merkel es va oposar a aquesta proposta el 2013.

El 19 de gener de 1919 les dones alemanyes van votar per primera vegada. Assassinad­a quatre dies abans per un grup paramilita­r nacionalis­ta aliat amb l’SPD, Rosa Luxemburg no va viure aquesta fita. Avui aquell acte revolucion­ari continua sent incomplet.

El 31% de membres del Bundestag són dones, la xifra més baixa des del 1998

 ?? BPK / HERBERT HOFFMANN ?? Rosa Luxemburg, que va aconseguir el vot femení a Alemanya fa cent anys, en un míting d’aquest país.
BPK / HERBERT HOFFMANN Rosa Luxemburg, que va aconseguir el vot femení a Alemanya fa cent anys, en un míting d’aquest país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain