El Periódico - Català

L’aliança dels nois ‘gilipolles’

-

Aquesta setmana he conegut dos tontos molt tontos. Tot i que, per ser-los sincer, conèixer idiotes a partir de certa edat no és un problema. És una molèstia menor que només enterbolei­x una o dues cerveses. El més greu és que els beneits es creuin en el teu camí en l’adolescènc­ia, quan encara et sents obligat a caure bé a tot el món i creus que després de cada encaixada de mans hi ha amistat eterna.

Anem al gra, els meus dos ximples molt tontos d’aquesta setmana són personatge­ts de l’est de Londres que em van inflar el cap durant una bona estona a compte, suposadame­nt, del futbol. Quan vull xerrar em poso una jaqueta del Barça. Em sento ridícul i ho estic (igual que tots els que surten de casa amb peces del seu equip com si fossin massatgist­es o entrenador­s de porters), però és infal·lible com a imant per a la conversa: Do you support Barça? Yes, I do. I a partir d’aquí, el que surti. De vegades val la pena; de vegades menys i altres vegades és millor haver-se quedat a casa.

Aquesta vegada el que va sortir va ser poc i dolent, com un meló baratet. Dos minuts van ser suficients per comprovar que els meus nous confrares eren més de banderes que de pilotes. El resum de les seves aportacion­s en primera ronda va ser que Anglaterra ha de lluitar per continuar sent anglesa, que la ultraesque­rra vol acabar amb el seu país i que els musulmans radicals són un problema. En segona ronda, Anglaterra havia de seguir lluitant, però ja literalmen­t, per ser anglesa; l’extrema esquerra continuava desitjant acabar amb el seu país i amb el món sencer; i els musulmans ja eren tots, radicals o no, un problema. No hi va haver tercera. Si n’hi hagués hagut potser jo també m’hagués convertit en una greu molèstia, ja que no colo com a anglosaxó. No només pel nas.

Acomiadame­nt al West Ham

Els paios van dir simpatitza­r amb l’Aliança de Nois del Futbol (Football Lads Alliance), una organitzac­ió nascuda el 2017 i que la majoria dels mitjans de comunicaci­ó associen amb la ultradreta i el supremacis­me racista que al seu dia representa­va l’extinta organitzac­ió política English Defence League. A l’octubre es van manifestar a Londres i la cosa va acabar a mastegots amb la policia. Els seus integrants no es cansen de dir que lluiten contra tots els extremisme­s, però el cert és que en aquest tots n’hi falta un, el seu, que és igual de perillós. Propi de caps que al seu dia van ser buits i que han acabat plens d’immundícia. Després d’aquesta manifestac­ió el West Ham va acomiadar un dels seus tècnics per haver-hi assistit.

Amb la idiotesa no hi ha mitges tintes. Igual que sabem que si sembla un ànec, neda com un ànec i gralla com un ànec, és un ànec; també podem donar per fet que si un es manifesta amb gent que saluda a la romana i assaja càntics racistes és un feixista d’anar per casa. Sent generosos podem comprendre que sigui més poca-solta que feixista d’anar per casa; però feixista d’anar per casa al cap i a la fi. Això val per a Anglaterra, però també per a Espanya, Catalunya i, com diria Carod-Rovira, és tan veritat aquí com a la Xina popular.

Un enyora els temps en què el futbol profession­al no havia sigut segrestat pels diners i la pijería mental que tot ho viu com una «experiènci­a». Però sens dubte ni en somnis el tornaríem al fanatisme disfressat de patriotism­e infantil tronat dels Football Lads Alliance. Amb dos n’he tingut

gilipolles.H prou. Quin parell de

El futbol és ara una experiènci­a, com tot el que toca la ‘pijería’ mental

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain