El Periódico - Català

Antonia Jover del Olmo

- Gentecorri­ente@elperiodic­o.com

— L’agost del 39. Segons l’expedient, era comunista des d’abans de la guerra i havia denunciat gent de dretes. Tot mentides! Va ser condemnada a 20 anys i un dia. Li van dir que m’entregués a l’àvia i ella, amb aquella llei al cap, tement que se m’emportessi­n, s’hi va enfrontar: «¿Quina mena de catòlics són? ¿Com s’atreveixen a arrencar a un nen del pit?». Vam entrar a l’antic convent el 22 d’agost del 39 i vam sortir el 42.

— Gairebé tres anys. ¿Molt dur?

—La meva tia era transporti­sta del convent. Això va alleujar la situació, però també va despertar gelosia en altres mares –hi havia 30 nens en una nau– i la meva tenia remordimen­ts. Em va alletar a mi i a altres nadons –un amb tuberculos­i– fins a quedar-se en 37 quilos.

— ¿I el seu pare? ¿Estava desaparegu­t? —Una cosina em va dir que era rus. La mare, que era a l’estranger. Després d’un any i mig entre reixes, un oncle ens va enviar un pa de quilo amb una carta a dins. El pare explicava que havia estat al camp de concentrac­ió d’Albatera, li havien commutat la pena de mort i estava reclòs a Yeserías. Quan vam sortir en llibertat condiciona­l, el vam visitar; jo, sense saber que era el meu pare.

— ¿Quan ho va saber?

— Als 16 anys. Als set anys a Yeserías, una cosina germana seva, familiar de Pilar Primo de Rivera, el va reclamar com a tutor de la seva filla. Va ser desterrat a Barcelona, es va convertir en gelater i va portar la dona i els fills de Múrcia. Després es va presentar a Madrid. «És el teu pare, filla», va dir la mare. I a les 48 hores ens instal·làvem a casa d’uns amics del PSUC, a Horta.

— ¿L’altra família coneixia la seva existència? —El pare els ho va explicar a la seva filla gran, i aquesta a la segona. Van venir a veure’m i em van abraçar. El meu pare, un idealista, va creure que podríem viure tots junts. La primera dona ho va acceptar al principi, però va buscar l’ocasió de marxar a París amb els seus fills. I nosaltres ens vam convertir en estafeta: rebíem maletes de França amb Horitzons, Treball i altres papers en el doble fons i els distribuíe­m. Als 60, davant la sospita d’infiltrats, el partit va buscar cases segures per allotjar la direcció de París. Vam ser la família de Gregorio López Raimundo durant 14 anys.

— Vostè amb prou feines va tenir joventut. —«La lluita és felicitat», deia el pare. I segueixo, amb els iaioflaute­s, a l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, a l’Amical de les Brigades Internacio­nals. Lluito per la memòria.

 ?? JOSEP GARCIA ??
JOSEP GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain