El Periódico - Català

Estrella Montolío «Els equips directius mixtos funcionen millor»

Aquesta experta en lingüístic­a dedica part de la seva torrencial energia a fomentar la igualtat en les empreses. Ha escrit la guia ‘Comunicaci­ón igualitari­a’ i, fins que l’objectiu no s’hagi complert, recomana a les dones profession­als formar ‘lobbies’ di

- POR NÚRIA NAVARRO

En temps en què les paraules signifique­n una cosa i fins i tot la contrària, i en què la claredat del populisme enverina societats raonableme­nt il·lustrades, la lingüista Estrella Montolío ofereix el seu arsenal de coneixemen­ts per desemmasca­rar enganys, comunicar sense plom i fomentar les relacions igualitàri­es –el percentatg­e de directives a Espanya s’ha congelat en el 27%– en les corporacio­ns i l’administra­ció.

— ¿El llenguatge és com l’urani enriquit?

— ¿En quin sentit?

— Inofensiu fins que alimenta la bomba nuclear.

— Té capacitat per gravar missatges que finalment complim. Els gabinets de psicòlegs estan plens de gent que va rebre instruccio­ns de la mena «ets un desastre» o «acabaràs malament, segur».

— No hi ha psicòlegs per a víctimes d’«instruccio­ns» polítiques.

— Els ciutadans hem de desenvolup­ar una reflexivit­at més gran sobre el llenguatge. S’ha estudiat sobre processos biològics com caminar, respirar o ingerir aliments. Sabem que no caminar té relació amb l’índex de colesterol, o què significa menjar de manera sana. En canvi, falta reflexivit­at sobre el llenguatge, que és la capacitat que ens separa dels nostres cosins els homínids.

— ¿Algú exemplar?

— Quan pregunto a diferents persones qui és la figura pública que representa la bona comunicaci­ó, gairebé el 100% assenyala Iñaki Gabilondo, un profession­al que transmet credibilit­at, solvència i serenitat. Però la majoria no sol analitzar la manera de comunicar.

— ¿Què fixa uns missatges i no d’altres?

— No només importa que el missatge sigui potent, també hi ha d’haver cambra d’eco.

— ¿Cambra d’eco?

— Un exemple: tot el que té a veure amb el discurs de les dones està desaparegu­t. ¿Potser no era valuós? De sobte, 200 anys després, recuperem Olympe de Gouges, autora de la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutada-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain