El Periódico - Català

La reportera progre

Dimecres que ve es compleixen tres dècades de l’estrena de la mítica ‘Murphy Brown’, que ara torna com una sonora resposta als atacs a la llibertat de premsa als Estats Units.

- PER JUAN MANUEL FREIRE

l seu fabulós assaig Dueñas del show. Las mujeres que están revolucion­ando las series de televisión –que arribarà a Espanya al gener, publicat per Alpha Decay–, la periodista i crítica de televisió Joy Press assenyala la doble irrupció de Murphy Brown i Roseanne com a quilòmetre zero de l’eclosió recent de sèries protagonit­zades i creades per dones.

Ara potser no sembla un personatge tan trencador, però amb la seva arribada a la tele el 1988, dimecres fa 30 anys, Murphy Brown va modificar totes les convencion­s sobre el que podia i no podia ser una heroïna televisiva. Brown era joiosament sulfurosa, en lloc de servil. Ja estava als 40, no als 20 o als 30. S’havia concentrat en la seva carrera com a reportera presentado­ra del magazín informatiu FYI, en lloc de quedar-se a la cuina. Quan es va quedar embarassad­a, va ser sense voler.

Quan la vam conèixer, tornava a la feina després d’un mes en una clínica de desintoxic­ació per l’addicció a l’alcohol. Segons recorda la seva creadora, Diane English, en el llibre de Joy Press, els executius de CBS preguntave­n: «¿No podria tornar d’un spa on ha anat a alliberar-se de l’estrès de la feina, en lloc de la Clínica Betty Ford?». Si el guió del pilot es va rodar sense retocar, va ser per una vaga de guionistes com caiguda del cel.

Encara avui, aquest capítol d’arrencada resulta tan efectiu com el primer dia. És pel guió, sobretot les rèpliques de Brown. I també per com es diuen aquestes rèpliques. Candice Bergen era una actriu de cine de prestigi, però en realitat havia nascut per ser reina de sitcom. I rebent els seus talls hi havia actors amb tant carisma com ara Joe Regalbuto (el reporter d’investigac­ió Frank Fontana), Grant Shaud (el productor Miles Silverberg) i Faith Ford (la gran Corky Sherwood, Miss Amèrica passada al món de les notícies).

Murphy Brown no va perdre pols durant les primeres quatre temporades, aquelles en què Di-

Aane English i el seu marit i soci productor, Joel Shukovsky, van estar al capdavant de la nau. La quarta va ser especialme­nt explosiva per molts motius. Començava amb Brown decidint què fer amb la criatura engendrada durant un embolic d’una nit amb un ex. Al final del primer (doble) capítol decidia quedar-se el nen. I la dreta no va quedar contenta ni així.

El dard de Dan Quayle

Un dia després d’emetre’s el capítol del part, el 19 de maig de 1992, el vicepresid­ent Dan Quayle va carregar en un discurs tristament famós contra els suposats efectes nocius de Murphy Brown sobre la societat nord-americana. Segons Quayle, els disturbis de Los Angeles es devien a l’erosió dels «valors familiars» als barris pobres, de la qual tenia culpa gent com el personatge de Brown, per «burlar-se de la importànci­a dels pares al criar un nen tot sol».

La guerra entre l’anomenada elit cultural i l’Amèrica de l’interior es va posar tan seriosa que Bergen es va haver de buscar un escorta. Hi va haver un gran contraatac des de la mateixa sèrie: al primer capítol de la cinquena temporada, Brown recordava a Quayle, des del plató d’FYI, que «de famílies, n’hi ha de totes les formes i totes les mides».

Contra Trump

Aquelles dues sèries terratrèmo­l de les quals parlava Joy Press, Murphy Brown i Roseanne, han tornat a irrompre el 2018 com a seqüela tardana. Amb polítiques bastant diferents: la segona estava (ha durat poc, gràcies a Twitter) liderada per una reconeguda partidària de Trump, mentre que la primera és una resposta directa als atacs del president a la llibertat de premsa.

Estrenada a la CBS el 27 de setembre, explica la tornada de Brown a la tele per liderar un programa que coincideix en franja horària matinal amb el del seu fill Avery (Jake McDorman), ja crescudet i convertit en única veu liberal d’una cadena de dretes. Als seus 70 anys, English, que torna com a guionista, sap captar el pols absurd i ràpid dels temps: el clímax del primer episodi és una guerra de tuits en directe de Brown contra Trump.

 ??  ?? A dalt, Candice Bergen, com a Murphy Brown, als 80. Al cercle, l’actriu, ara, en la presentaci­ó de la nova sèrie.
A dalt, Candice Bergen, com a Murphy Brown, als 80. Al cercle, l’actriu, ara, en la presentaci­ó de la nova sèrie.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain