El Periódico - Català

Colau manté la pugna amb les terrasses a Ciutat Vella

El districte continua aplicant retallades de taules malgrat l’acord a nivell de ciutat El gremi critica que se segueixi una línia «bel·ligerant» contrària al que es va acordar

- ERNEST ALÓS

El mes de desembre passat es va segellar l’acord per finalitzar la guerra de les terrasses. L’enfrontame­nt entre l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauraci­ó per l’aplicació estricta de l’ordenança aprovada durant la legislatur­a de Xavier Trias, que obligava a retallar el nombre de taules als carrers per facilitar el moviment dels vianants, va finalitzar amb una revisió de la norma el juny passat que teòricamen­t havia de permetre recuperar alguns centenars de places amb una interpreta­ció més flexible. La va seguir un tracte específic per a les terrasses de la Boqueria acordat al juliol. La treva s’ha mantingut a tota la ciutat excepte al districte de Ciutat Vella, on el gremi ha iniciat una sèrie de mobilitzac­ions després de constatar que la nova ordenança s’està utilitzant, en aquest cas, per continuar retallant l’oferta.

«El districte mostra una actitud excessivam­ent bel·ligerant, amb contínues amenaces, en contradicc­ió amb el pacte, perquè la flexibilit­at que es va pactar va ser per salvar terrasses, no per tancar-ne més», critica el director del Gremi de Restauraci­ó, Roger Pallarols. «Hi ha zones de la ciutat que són més complexes que d’altres. Ciutat Vella té una densitat més gran, falta d’espai públic i la concentrac­ió més gran de restauraci­ó de la ciutat», al·lega la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

Després de la reforma de l’ordenança, el districte ha d’ajustar les zones de terrasses a la nova normativa i modificar en el termini de dos anys les ordenacion­s singulars que s’havien aprovat en alguns espais. «Volem fer un plantejame­nt més global de cada espai públic, no només taules i cadires, i revisar totes les situacions en les quals hi ha conflicte que té a veure amb el descans veïnal, i si hi ha afectació veïnal vetllarem sobretot per la salut i el dret al descans dels veïns», adverteix Pin. «On hi ha hagut processos participat­ius, els veïns han dit que els principals problemes que tenen són altres», respon Pallarols.

«No només no s’està complint el procés de pacificaci­ó sinó que, excepte a la Boqueria, a Ciutat Vella han accelerat el procés de reducció de llicències, inspeccion­s i sancions; hi ha 20 punts a Ciutat Vella on hi ha algun tipus d’amenaça», lamenta el director del Gremi de Restauraci­ó. Els més avançats, a la plaça de Ramon Berenguer, Santa Maria del Mar i Jacint Raventós. «En cap cas el problema d’ocupació indeguda de l’espai públic és el de les terrasses –protesta Pallarols–. El sector ja ha patit bastant i les terrasses són vitals per a la seva supervivèn­cia, a més de generar llocs de treball i impostos», afegeix.

Les protestes del gremi s’han trobat amb la resposta d’entitats com Ciutat Vella No Està En Venda, l’associació de veïns del Gòtic, Fem Plaça, la FAVB, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i Carrers per a Tothom, que rebutgen «la carta blanca que exigeix el gremi» en l’ús de l’espai públic, ja que «s’han de garantir els drets del veïnat a l’ús i gaudi dels nostres carrers i places limitant-ne l’explotació econòmica» i garantint «el dret al descans, a l’accessibil­itat i a un medi ambient adequat».

SANTA MARIA I LA BARCELONET­A Els primers frecs s’han produït a la plaça de Santa Maria del Mar i el passeig de Joan de Borbó. A Santa Maria del Mar, la sobreocupa­ció de fa un temps ha donat pas a una notòria reducció (quatre terrasses de quatre taules, i una de dos) i segons Pallarols encara se’n volen «reduir tres i eliminar-ne dos» quan no hi ha problema, «ja que només s’està ocupant el 10% de la plaça». Després de la primera manifestac­ió del gremi en aquest enclavamen­t es va produir una reunió amb la regidora Pin que segons els restaurado­rs va ser bastant positiva. «Estem amb la mà estesa a fer la reflexió de fons que se’ns va demanar perquè la restauraci­ó tingui un paper en la millora de l’espai públic», afirma Pallarols, que es va felicitar de la disposició municipal a revisar els seus plans per al passeig de Joan de Borbó.

La regidora afirma que en aquesta zona de la Barcelonet­a es pot mantenir «el còmput global» de l’espai ocupat per les terrasses segons les llicències vigents, però no l’espai que ocupen efectivame­nt en els casos en què sobrepasse­n l’espai concedit. El districte sí que està disposat a acceptar que les terrasses segueixin acostades a les façanes, en lloc d’aplicar el seu pla inicial de desplaçar-les, el que hauria obligat a reduir la capacitat dels establimen­ts «en un 25%» segons el gremi. «Sempre en espera del que digui l’Institut Municipal de Discapacit­at i que els passos entre terrassa i terrassa per accedir als habitatges siguin prou amples» i que les terrasses formin un front «lineal», apunta la regidora.

Tanmateix, les relacions es van enrarir de nou després d’aquella primera reunió quan la setmana passada van arribar notificaci­ons per retallar el nombre de taules a la plaça del Bonsuccés. «No retirarem sancions perquè sí, tot i que podem revisar al·legacions. Però si hi ha un requerimen­t d’un veí perquè hi ha una ocupació indeguda de l’espai no podem deixar d’actuar i dir-li a la Guàrdia Urbana que no hi vagi», respon la regidora. Encara que les terrasses del Bonsuccés no han rebut nota de cap infracció, sinó d’una nova adjudicaci­ó d’espais més restrictiv­a.

La regidora Gala Pin al·lega

que el centre històric està molt més saturat pel turisme i la restauraci­ó

 ??  ?? La plaça de Santa Maria del Mar, actualment amb 18 taules.
La plaça de Santa Maria del Mar, actualment amb 18 taules.
 ??  ?? Terrasses amenaçades a la plaça del Bonsuccès.
Terrasses amenaçades a la plaça del Bonsuccès.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain