El Periódico - Català

Trump tensa l’aniversari de l’armistici de la Gran Guerra

La Gran Guerra va consolidar l’auge dels EUA i el declivi de les potències colonials La humiliació d’Alemanya en el Tractat de Versalles va incubar la serp nazi

- ALBERT GARRIDO

Les armes van callar l’11 de novembre de 1918 —avui es compleix un segle— en una Europa devastada per quatre anys de guerra, la Gran Guerra la van anomenar, i potser 20 milions de morts. Les metròpolis colonials —el Regne Unit i França— van sortir molt danyades de l’esforç bèl·lic i els Estats Units van confirmar la seva condició de gran potència, determinan­t en el desenllaç de la contesa. Els vencedors van pretendre que sobre les ruïnes del Segon Reich naixés una república sota control —anomenada de Weimar—, desarmada i condemnada a afrontar les reparacion­s de guerra, però sotmesa a tensions socials i amb l’amenaça interna d’un nacionalis­me revoltat pels requisits de la pau de Versalles. Àustria-Hongria es va esvair amb el final de la guerra i l’Imperi otomà va seguir la mateixa sort, fragmentat i repartit entre francesos i britànics. La revolució bolxevic es va refermar a Rússia, convertida en el gran experiment social de l’època. Itàlia es va sentir defraudada amb els guanys polítics de la seva pertinença al bàndol vencedor. A l’altre costat del món, el Japó va reafirmar el seu nacionalis­me agressiu.

Alhora, de les cendres de la matança van néixer estats nous —Txecoslovà­quia, Polònia i Iugoslàvia; poc després Estònia, Letònia i Lituània— i d’altres van sobreviure, reduïts a la seva més mínima expressió —Àustria i Hongria—, vestigis d’un passat esborrat del mapa en quatre anys. «El motiu de la pau era l’alliberame­nt nacional—escriu l’historiado­r britànic Adam Tooze—. [...] A Europa central això suposava que la pau es fes a expenses de les potències que anteriorme­nt havien posseït aquests territoris».

SENTIMENT DE PÈRDUA El cert és que el desmembram­ent de dos imperis i les tasques de reconstruc­ció van obrar en una mateixa direcció, conforme amb els càlculs fets pel president dels Estats Units, Woodrow Wilson: van debilitar Europa, entesa com a comunitat política, davant la capacitat nord-americana de mobilitzar recursos. «Tots els pobles saben una sola cosa: que una ombra estranya se sedassa, llarga i pesada, sobre la seva vida», afirma l’escriptor austríac Stefan Zweig a El món d’ahir, títol de les seves memòries. En aquest llibre i en altres escrits per testimonis de l’hecatombe es posa de manifest el sentiment de pèrdua per sempre del món anterior a la guerra, del plaer de viure i de la llibertat d’esperit d’abans (Zweig de nou).

El desenvolup­ament dels esdevenime­nts a partir del cessament d’hostilitat­s és eloqüent. La solemnitat de la firma del tractat de Versalles (28 de juny de 1919) va ocultar les seves debilitats, la llavor de la inestabili­tat gairebé crònica que va seguir la seva aplicació. Si l’armistici al famós vagó de Compiègne (11 de novembre de l’any anterior) va transmetre la imatge d’un pacte entre cavallers, el fruit de Versalles va ser l’exasperaci­ó d’Alemanya per les costoses condicions que se li van imposar i la fragmentac­ió dels aliats —l’Entesa, sense Rússia i amb els Estats Units—, que van perseguir objectius diferents.

Si al principi Georges Clemenceau, primer ministre de França, i Lloyd George, premier britànic, es van mostrar d’acord en impedir el ressorgime­nt d’Alemanya com a gran potència militar, després el Regne Unit es va centrar a garantir la seguretat de l’imperi i els Estats Units, en consolidar la seva condició de potència ineludible. Davant la idea d’una pau sense vencedor, es va consagrar de facto una altra amb tres vencedors no sempre d’acord i tres de derrotats, Alemanya, ÀustriaHon­gria i el sultanat.

REPARACION­S El greuge alemany va quedar servit. L’opinió pública va entendre que eren inacceptab­les les reparacion­s de guerra, fixades a Versalles en 132.000 milions de marcs or —Alemanya va ser considerad­a responsabl­e del conflicte— a pagar en terminis anuals fins a 1988, segons l’última renegociac­ió (1928).

L’ocupació de la conca del Ruhr per francesos i belgues el 1923 va augmentar la sensació d’humiliació i va alimentar la divisió social entre una esquerra extraordin­àriament dinàmica i una burgesia progressiv­ament espantada, submergida en una crisi econòmica permanent. Mentre que molts alemanys van pensar que la nació recuperari­a amb la pau la condició de Weltmacht (potència mundial), la realitat va ser ben diferent: es va sumir en una atmosfera de decadència i privacions. La prèdica nazi va trobar el terreny abonat.

La pretensió de la «seguretat col·lectiva», una de les moltes iniciative­s que el president Wilson va posar sobre la taula, no es va poder fer efectiva perquè el Congrés es va oposar que els EUA es compromete­ssin amb alguna nació europea en concret —Clemenceau es va esforçar en aquest sentit— i que el país ingressés en la Societat de Nacions, el primer intent de confiança en el multilater­alisme la solució dels conflictes internacio­nals.

La debilitat de la nova organitzac­ió es va consumar el 1922, quan Alemanya i l’URSS, absent de la Societat de Nacions, van firmar el tractat de Rapallo, «un sinistre indici de la seva capacitat conjunta de destruir, si la desitjaven, la situació establerta a Europa de l’est», segons el parer de l’especialis­ta Michael Howard. La cultura política de la crisi perpètua es va instal·lar en les consciènci­es europees.

L’imperi

austrohong­arès i l’otomà es van esvair al final de la matança de 20 milions de persones

La pretensió de la seguretat col·lectiva del president

Wilson va fracassar per l’oposició del Congrés d’EUA

 ??  ?? Soldats dels EUA celebren a Saint-Mihiel la firma de l’armistici.
Soldats dels EUA celebren a Saint-Mihiel la firma de l’armistici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain