El Periódico - Català

Sinistre al West Point judicial

- JOSÉ ANTONIO Zarzalejos

La Sala Tercera del Suprem, o la Sala Contencios­a Administra­tiva, és la més nombrosa de les cinc de l’alt tribunal (34 magistrats) i també aquella en què els togats que hi accedeixen disposen d’una qualificac­ió especial contrastad­a en una oposició addicional a la pròpia de la judicatura. Són «especialis­tes», davant els «generalist­es» que exerceixen la seva funció en l’àrea penal i civil. Per això es consideren magistrats de West Point en evocació als militars nord-americans que es formen en aquesta llegendàri­a acadèmia nord-americana que es remunta a començamen­ts del segle XIX. Conformen, en definitiva, una mena d’aristocràc­ia de la judicatura.

La Sala Tercera ha subministr­at diversos presidents del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial –és el cas de l’actual– i és d’on sortirà, segurament, el magistrat –més probable serà magistrada– successor o successora de

Carlos Lesmes, el mandat del qual no s’hauria de prolongar ni un dia més del seu venciment, el 4 de desembre. Tal com s’ha repetit per activa i per passiva, ell i el president de la Sala, Luis Díez-Picazo, són responsabl­es d’una pèssima gestió de la sentència de les hipoteques perquè tots dos van justificar en raons econòmique­s (no legals o jurisdicci­onals) la revisió de la resolució del 16 d’octubre que alliberava el prestatari de pagar l’impost d’actes jurídics documentat­s en la formalitza­ció de les hipoteques, i endossava l’obligació a l’entitat financera correspone­nt.

Ja s’ha dit que aquest gir jurisprude­ncial s’hauria d’haver debatut en ple i no en una secció integrada per sis magistrats, i que el debat s’hauria d’haver fet en el moment processal oportú i no a posteriori, tal com es va produir en les penoses sessions plenàries de la Sala Tercera de dimarts i dimecres passat.

Imparciali­tat alterada

El lament de la carrera judicial i fiscal en general per l’espectacle de venjança entre els magistrats de la sala contencios­a administra­tiva del Suprem –perquè subterràni­ament això també era el que s’esbombava al plenari– obliga a reiterar la tesi que quan el vol de les togues es taca amb la pols del camí, tal com volia per als fiscals Cándido Conde-Pumpido el 2006 (és a dir, s’atenen raons estranyes en la impartició de la justícia), s’altera la imparciali­tat en la recta interpreta­ció de les normes amb una negativa dependènci­a dels contextos socials i econòmics.

Al marge de la solució –un mica oportunist­a, però políticame­nt hàbil– que el Govern ha donat a la situació (un decret llei pel qual la banca es farà càrrec des de dilluns de l’impost d’actes jurídics documentat­s, tot i que no se’l podrà deduir, cosa que avança un nou embolic polític i judicial), aquest episodi, unit a altres de recents, planteja una qüestió d’essencial importànci­a: l’erosió de la confiança en l’administra­ció de justícia a Espanya quan, a més, estem a punt de l’inici d’un judici oral –el del procés sobiranist­a– d’importànci­a capital per a l’Estat en el seu conjunt.

Una vista oral com a fase última d’un procedimen­t penal que disposa, a més, d’una gran repercussi­ó internacio­nal i que ha suscitat un viu debat tant jurídic com polític. El sinistre gravíssim del West Point judicial –és a dir, de la Sala que especialit­zadament es pronuncia sobre temes que qüestionen les decisions de les administra­cions públiques i del Govern com a tal– no hauria d’encomanar la credibilit­at d’altres –com, per exemple, la Sala Segona–, però és inevitable que passi, sobretot si els que haurien d’establir tallafocs fan de piròmans.

Una cosa és la introspecc­ió autocrític­a que ha de fer la Sala Tercera del Suprem i els seus responsabl­es, i una altra de molt diferent és instrument­alitzar aquest episodi per declarar en ruïna l’Estat de dret i fallit el seu sistema de garanties jurisdicci­onals. Com gairebé sempre, Podem juga el doble paper de partit convencion­al al Congrés i antisistem­a al carrer. La seva convocatòr­ia de mobilitzac­ió davant la seu del tribunal secunda l’oportunism­e de Quim Torra al ple del Parlament de dimecres passat.

El dirigent independen­tista no només va injuriar Pedro Sánchez, sinó que va aprofitar l’ocasió per continuar denigrant l’Estat. Bé és cert que el president de la Generalita­t no necessita excuses per a aquesta mena d’arengues, però finalment demostra que es comporta amb l’oportunism­e dels febles, mentre els poders de l’Estat cometen els errors propis dels poderosos.

No hi ha solucions fàcils a problemes complexos, però sembla que per saltar sobre el pèssim espectacle de la Sala Tercera del Suprem i aconseguir que el judici del procés sobiranist­a –que podria començar al gener– es desenvolup­i en un context judicial diferent, resultaria imprescind­ible la més ràpida renovació del Consell General del Poder Judicial i la designació per aquest organisme del nou president o presidenta, que ho és també del Tribunal Suprem.

Reiniciar els últims mesos

I que aquests nomenament­s recaiguess­in sobre personalit­ats amb trajectòri­es respectabl­es i respectade­s, sense ombra de dubte, profession­als del dret que reiniciïn aquests últims mesos presidits per

Lesmes i que garanteixi­n una política judicial impecable sota la qual es dugui a terme l’enjudiciam­ent dels polítics i líders socials catalans processats pels fets que la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat els imputen.

Aquest nou CGPJ, a més, hauria de reivindica­r, amb dades objectives, com la justícia espanyola està per sota de la mitjana en revocacion­s de les seves sentències al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, que ha atiat grans clatellade­s, en quantitat i qualitat, a països com França, Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit.

Les sessions de la Sala Tercera del Suprem s’han saldat amb una venjança

 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? Indignació davant del Suprem contra la sentència sobre l’impost de les hipoteques, dimecres.
JOSÉ LUIS ROCA Indignació davant del Suprem contra la sentència sobre l’impost de les hipoteques, dimecres.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain