El Periódico - Català

Vida d’hospital

Malgrat les dificultat­s, les profession­s sanitàries atrauen milers d’estudiants, la majoria noies

- ÁNGELES González-Sinde Escriptora i guionista.

«À nim, José Luis, que no és res», li diu mentre carrega amb les bosses de plàstic de l’hospital, aquestes on guardes la roba quan t’ingressen, a més de la seva bossa i l’abric. Ell, des de la llitera, rondina: «Ja, ja, això es diu molt fàcilment». El portallite­res empeny i desapareix­en a l’ascensor. Ella no es gira per veure’l marxar. Té pressa per seure, deixar anar les bosses i treure el mòbil: «Soc la Pili. Ja l’han baixat a sala d’operacions». Mentrestan­t, a la porta dels boxs, un iaio bastant juvenil explica a una neta molt rossa i molt pintada que la tensió la té bé, però el sucre a 175, una mica alt. Remarca el que és principal: la doctora ha dit que la incisió no ha de mullar-la i que cada dia haurà de punxar-se. Però ell no sap punxar, ¿i com es punxarà l’àvia sola? Això el té ofuscat. La neta el tranquil·litza, ha sentit que les agulles de la insulina són molt fines, serà senzill posar les injeccions.

La cafeteria és gran, molt neta, amb finestrals al carrer que la fan lluminosa i alegre. A aquesta hora del matí hi ha calma. Sobretot, hi van a prendre un cafè i una torrada persones grans que surten de proves i anàlisis. El personal de l’hospital és pacisolida­r i amable. No sempre és així. Sovint els profession­als de la salut, ja siguin administra­tius, tècnics, infermers o metges, han desenvolup­at una mena de closca per marcar la distància amb els pacients. No poden implicar-se en els seus patiments, i el sistema no ajuda que, tot i que volguessin, puguin dedicar prou temps a resoldre les necessitat­s i dubtes de cadascú, tantes vegades petits, subjectius. Però en aquest hospital s’hi respira tranquil·litat. No indiferènc­ia, sinó aquesta alegria prudent que ve amb la confiança.

A la senyora despistada que ronda pels passadisso­s l’encaminen amb bones paraules a la consulta correcta. Els infermers són cordials i es prenen el temps de mirar el pacient i explicar-li el procedimen­t. Tranquil·litzen amb la seva informació personalit­zada. Saben el que fan i ho fan amb simpatia, insisteixo, no el banal excés de familiarit­at o paternalis­me que d’altres dispensen als malalts reduint-nos, des del moment en què vesteixes la ridícula camisola amb el cul en l’aire, a la categoria de nens.

NOTES

que l’hospital és bo per com es tracten els profession­als entre si. Una dona vestida de carrer ve a saludar els companys. Ara treballa en un altre centre. Al migdia, llargues taules de 10 s’omplen de bates blanques que dinen entremescl­ades amb els afligits familiars dels pacients. És un hospital universita­ri on, a més, s’investiga. No sé si la camaraderi­a té a veure amb els MIR que arrenquen aquí la seva carrera. Intueixo que serà la suma d’uns horaris més racionals, equips més estables, menys gestors pressionan­t i un acomplimen­t conforme amb els temps reals que exigeix cada consulta o tractament.

Els miro i penso que m’agraden els metges i els infermers perquè mai són frívols. Per deformació profession­al, si no per vocació o per configurac­ió mental de fàbrica, tenen intenció de guarir el concret, de reestablir l’equilibri d’allò desarranja­t, i això els fa estar més atents i en alerta que altres al context en el qual viuen. Avui ser metge o infermer no és un ofici que disfruti ni dels emoluments ni del prestigi reverencia­l d’altres èpoques. Més aviat al contrari: és estar exposat a la precarieta­t d’una carrera amb un ascens molt lent a causa de molt contracte temporal, molta suplència que no genera drets laborals i pocs espais per conent

Sols ens queda donar-los gràcies. Tal com estan les coses, sorprèn que els profession­als de la sanitat continuïn atenent-nos

experiènci­a i coneixemen­t.

Però els hospitals no funcionari­en sense un altre tipus de personal que, encara que no sigui llicenciat en medicina, fa la mateixa falta. Són els zeladors. Només quan escassegen, com passa últimament a causa de les retallades, ens adonem de la poca gràcia que té estar tirat en un llit en terra de ningú, entre la sala d’operacions i l’habitació, on t’espera el teu angoixat acompanyan­t simplement perquè no hi ha ningú que t’empenyi la llitera a l’ascensor. Per no parlar de les netejadore­s o els encarregat­s de mantenimen­t.

MALGRATles

dificultat­s i el mal humor de pacients farts d’esperar (les agressions als facultatiu­s es van disparar proporcion­alment a les retallades), les profession­s sanitàries atrauen cada any milers d’estudiants, la majoria noies. Aspiren a dominar aquesta combinació de «coneixemen­t mèdic, intuïció i bon criteri» que fa de la medicina més que una ciència: l’art de l’atenció a tots els signes en un procés sofisticat de pensament que beu de múltiples fonts. A la resta només ens queda donar-los les gràcies i mostrar-los recolzamen­t i respecte en les seves sempre justes, sempre assenyades, reivindica­cions. Tal com estan les coses, el que és sorprenent és que els profession­als de la sanitat continuïn atenent-nos i no ens enviïn a tots a fer punyetes.H

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain