El Periódico - Català

L’enèsim temporal de pluges deixa Girona inundada

►Pluges torrencial­s van provocar desbordame­nts i talls de carreteres

- EL PERIÓDICO

El temporal de pluges i el fort onatge que han fuetejat Espanya les últimes hores, especialme­nt al litoral de Catalunya, va obligar ahir a desallotja­r vivendes en algunes poblacions i a tallar carreteres completame­nt negades per l’aigua. Girona i Tenerife van ser les províncies més afectades, amb desbordame­nt de rius i nombrosos talls de trànsit.

La Generalita­t va tenir activada durant tota la jornada d’ahir el pla d’inundacion­s Inuncat en estat d’alerta, a causa d’aquest episodi de pluges, que va acumular fins a 170 litres per metre quadrat a Navata (Alt Empordà). Protecció Civil preveia ahir a la nit que la situació remetés de matinada, si bé el cabal dels rius a Girona es manté avui dilluns al límit, per la qual cosa es recomana no circular per zones de rieres.

El desbordame­nt del riu Manol ha portat els Bombers de la Generalita­t a evacuar una vintena de veïns de Figueres (Alt Empordà), després que les plantes baixes de les seves cases es veiessin cobertes per més d’un metre d’aigua, i unes altres 21 persones amb discapacit­at d’una residència d’aquesta localitat com a mesura de precaució per trobar-se en una zona inundable. L’ajuntament ha suspès les classes per a aquest dilluns.

Els rius que ahir a la nit portaven un cabal més elevat –i que encara pot créixer en les pròximes hores– són el Manol i el Llobregat de la Muga, a més del Daró, l’Onyar i el Fluvià.

Fins a les 17.00 hores de la tarda, el telèfon d’emergèncie­s 112 de la Generalita­t havia rebut 497 trucades pel temporal, cosa que ha derivat en 309 serveis per part dels Bombers, especialme­nt a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva i el Gironès, que han acumulat 258 actuacions per inundacion­s de carrers i vies.

16 CARRETERES TALLADES Fins a 25 trams de carreteres es van veure afectats, de les quals se’n van tallar 16, cosa que no va impedir que alguns conductors imprudents intentessi­n passar per vies tancades per la pluja, com en el cas d’un jove que es va quedar atrapat dins del seu vehicle en un torrent de Caldes de Malavella (Selva). Els bombers també van rescatar tres persones que van sortir a nedar al matí a Sitges (Garraf) i es van haver de refugiar en unes roques davant del mal estat del mar i el fort onatge.

Precisamen­t, la força de les ones, que al nord de Tenerife van arribar a assolir fins a sis metres, van ser les responsabl­es que a la localitat de Garachico es tallés al trànsit la carretera d’accés per la costa, la TF-42, i que fossin evacuades de les seves cases al llarg de la nit de dissabte a diumenge un total de 39 persones, després que es trenqués el balcó d’una tercera planta.

D’ANDALUSIA A ASTÚRIES Els perjudicis del temporal es van deixar sentir en altres punts del país, entre d’altres en la ruta marítima entre els ports de Ceuta i Algesires (Cadis), suspesa durant hores a causa del mal temps. El servei d’Emergèncie­s 112 Andalusia va atendre més de 150 incidèncie­s a causa de les pluges caigudes especialme­nt a les províncies de Huelva i de Màlaga. A Màlaga, es van comptabili­tzar 60 incidents per les fortes precipitac­ions i la majoria dels avisos procedien dels municipis costaners de Marbella, Estepona, Fuengirola, Torremolin­os, Benalmáden­a, Mijas, Màlaga capital i Cártama.

També el litoral d’Astúries va estar en alerta groga o taronja per ones d’entre quatre i sis metres.

 ?? ACN ?? El riu Manol, desbordat al seu pas per la localitat de Vilatenim, a l’Alt Empordà, ahir.
ACN El riu Manol, desbordat al seu pas per la localitat de Vilatenim, a l’Alt Empordà, ahir.
 ?? ICONNA / JOAN CASTRO / ACN / LOURDES CASADEMONT ??
ICONNA / JOAN CASTRO / ACN / LOURDES CASADEMONT
 ??  ?? Veïns de Girona observen l’avinguda del riu Onyar al passar pel pont de Pedra (a dalt), mentre que el desbordame­nt del Manol nega la carretera i els baixos de cases a Vilatenim (a sota).
Veïns de Girona observen l’avinguda del riu Onyar al passar pel pont de Pedra (a dalt), mentre que el desbordame­nt del Manol nega la carretera i els baixos de cases a Vilatenim (a sota).
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain