El Periódico - Català

Alarma davant l’escalada violenta dels grafiters

Una embarassad­a i un altre viatger que van ser agredits presenten les primeres denúncies 927.000 usuaris van patir el 2017 retards en els seus trajectes per aquests actes vandàlics

- GUILLEM SÁNCHEZ

L’agressió d’un grup de grafiters a tres viatgers del Metro de Barcelona durant la matinada del diumenge 4 de novembre ha destapat el fenomen dels encaputxat­s que pinten trens, ara ja no només en cotxeres, sinó també després de detenir-los en una estació amb passatgers dins. El de fa dues setmanes va ser l’episodi més greu registrat fins ara, però forma part d’un problema antic que aclapara les empreses ferroviàri­es per costós.

Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) va emetre hores després de l’aldarull un comunicat en el qual afirmava que els grafiters van ruixar amb esprai una dona embarassad­a. Una acusació que en l’entorn dels grafitis es jutja falsa i s’interpreta com un intent de criminalit­zar un col·lectiu que, malgrat la se- va hiperactiv­itat, compta amb pocs incidents violents en el seu historial.

Per a l’intendent Joaquim Bayarri, cap de la Divisió de Transport dels Mossos d’Esquadra i algú cansat de bregar amb els grafiters, posar el focus «en si hi va haver o no agressió a una dona embarassad­a a qui van ruixar amb esprai a la cara» és fer un zoom excessiu a la qüestió que desvia la mirada de l’essencial en aquest assumpte: un grup de 34 persones encaputxad­es –el seu lema és que si no hi ha cara, no hi ha cas– van aturar de matinada un comboi en marxa tirant de l’anella d’emergència i es van enfrontar, amb amenaces, als usuaris que es van atrevir a recriminar-los la seva acció. S’ha de veure des d’aquesta perspectiv­a perquè així ho tracta la policia, com una investigac­ió que ja compta amb dues denúncies de les tres víctimes –entre elles una de la dona embarassad­a– per delictes que acabaran en un prola penal, i perquè aquesta acció ha suposat pujar un esglaó més en l’espiral de desafiamen­ts que semblen estar disposats a assumir per pintar trens.

REPTES MULTIMILIO­NARIS L’auge de les xarxes socials, durant els anys 2012, 2013 i 2014, va ser carburant per als grafiters. Perquè brinden un aparador ideal on mostrar els reptes aconseguit­s a tall de trofeu. El col·lectiu, segons explica Bayarri, sempre actua mogut per l’ànim de superar nous reptes. No es tracta de fer un simple dibuix amb pintura en esprai. Es valora la mida que té i, sobretot, el lloc on ha sigut penjat. No té el mateix reconeixem­ent fer un grafiti en un tren aparcat a la cotxera que en un que està en funcioname­nt i traslladan­t viatgers. La complexita­t i el risc de ser detingut augmenten el seu valor. Per mostrar la gesta és obligatori gravar tota seqüència. Entre les pertinence­s que portava a sobre l’únic dels 34 grafiters que va ser identifica­t pels Mossos a la matinada del 4 de novembre, després de ser retingut pels vigilants de seguretat, hi havia una càmera GoPro.

Només el 2017, la policia catalana va detenir una trentena de grafiters. Aquest any ja hi ha més de 100 investigac­ions obertes. El perfil d’aquests, explica Bayarri, oscil·la entre els menors d’edat i els d’uns trenta anys. Tot i que la majoria s’acosta als 25 anys. «No són ciutadans desarrelat­s, tot i que tampoc hi ha alts executius», matisa. Són persones normals, amb família i una vida acomodada que «es realitzen a través d’aquests reptes». El seguiment policial ha constatat que existeix fins i tot un Erasmus grafiter consistent a trufar el currículum amb pintades a les principals capitals europees. El que atrau fins a Cacés

«No és el mateix pintar un comboi aparcat

que un en marxa i amb gent a dins», diu un intendent dels Mossos

talunya a turistes que desitgen omplir la casella de Barcelona. «Costa d’entendre que menyspreïn el mal a un servei d’ús públic que genera la seva afició», els retreu Bayarri.

DESPENALIT­ZACIÓ La última reforma del Codi Penal, introduïda el 2015, va deixar de considerar delicte pintar un tren. Actualment, suposa només una sanció administra­tiva, una multa. La decisió ha limitat molt la capacitat d’actuar de la policia i, com tampoc es poden blindar amb barreres defensives estructure­s tan gegantines com les ferroviàri­es, les empreses s’han vist obligades a augmentar la dotació de les seves plantilles de vigilants privats. Un escenari que ha condemnat a empleats i vigilants a trobar-se cada vegada amb més freqüència amb grups de grafiters.

El mes de maig, en el capítol més sonat fins al del primer cap de setmana de novembre, alguns encaputxat­s van llançar pedres contra un metro que traslladav­a treballado­rs cap a una cotxera de Barcelona. Un estudi presentat el 2017 de l’Observator­i del Civisme del Transport Ferroviari, del qual formen part Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB), Ferrocarri­ls de la Generalita­t de Catalunya (FGC), TRAM i Renfe, assenyalav­a que el vandalisme grafiter ja s’havia convertit en el principal problema de seguretat amb creixents implicacio­ns socials, mediambien­tals, laborals i econòmique­s.

17 MILIONS EN UN ANY Al 2017, es van gastar 17 milions d’euros en reparar els 7.318 vagons que van pintar els grafiters i 927.000 usuaris van haver de suportar retards derivats de la seva activitat. Aquest malbaratam­ent, en el qual no s’inclou la inversió en el reforç de la vigilància privada, repercutei­x en el preu del bitllet que paga el ciutadà. El ple de l’Ajuntament de Barcelona debatrà, en la seva sessió de divendres vinent, una proposta del PDECat que reclama «ampliar les patrulles mixtes de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra dins de les instal·lacions del metro de Barcelona», i una altra d’ERC que reclama un pla de seguretat que garanteixi la «intervenci­ó ràpida» davant de casos de vandalisme violent.

La reforma del Codi Penal del 2015 va deixar de considerar delicte fer grafitis al material ferroviari

 ??  ??
 ??  ?? A l’esquerra, assalt a un comboi del metro. A la dreta, a dalt, foto difosa pels grafiters a internet i, a baix, un vagó del primer metro que va circular per Barcelona, després de ser atacat.
A l’esquerra, assalt a un comboi del metro. A la dreta, a dalt, foto difosa pels grafiters a internet i, a baix, un vagó del primer metro que va circular per Barcelona, després de ser atacat.
 ?? EL PERIÓDICO ??
EL PERIÓDICO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain