El Periódico - Català

22.000 € pel vagó reial

Després de detectar una aposta a les xarxes socials, el suburbà madrileny reforça la vigilància sobre el comboi més antic, el que va fer servir Alfons XIII per inaugurar el servei el 1919

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

El vagó més veterà que conserva el metro de Madrid, un cotxe de 1919 amb què el rei Alfons XIII va inaugurar el suburbà, s’ha convertit en objectiu cobejat dels grafiters, segons fonts de la seguretat de l’empresa pública. Des de la passada setmana, escriptors de grafiti (així es fan dir) comparteix­en a les seves xarxes socials un repte pel qual guanyaria 18.000 euros el primer que aconseguei­xi arribar amb el seu esprai al vagó històric.

Durant la passada setmana, l’aposta ha pujat: el premi està ja als 22.000 euros. El repte corre entre grups organitzat­s de Madrid, Barcelona i València com si mantingues­sin una competició entre si.

El metre madrileny ha reforçat la vigilància al voltant del cotxe, la peça més valuosa d’una exposició que, a l’estació de Chamartín, commemora l’any del seu primer centenari. Sis guardes privats de la firma Ilunión vigilen constantme­nt. Dos d’ells, a la sortida dels túnels; els altres quatre recorren les andanes.

Els grafiters acudeixen a fer fotos dels accessos a l’andana. «Els hem vist ja quatre vegades», confirma un dels guàrdies. A les vies on es mostra el vagó és aturada la circulació. L’exposició té horari limitat ja a quatre hores matinals divendres, dissabtes i diumenges. Els visitants poden veure un vagó de ferro color cadmi vermell fosc per fora, i de brillant laca blanca per dins.

El vagó, que llueix escuts als seus flancs, es conserva després d’haver sigut restaurat com era a començamen­ts del segle XX, amb els seus seients clavetejat­s i les seves tulipes blanques de vidre. El 17 d’octubre de 1919, Alfons XIII va recórrer cinc quilòmetre­s entre les estacions de Cuatro Caminos i Sol. El seu descendent Felip VI va sortir de Sol en un tren modern el passat 17 d’octubre per arribar a Chamartín i inaugurar l’exposició.

Metro de Madrid té raons per concedir credibilit­at a l’envit dels grafiters, i més després de l’atac patit per un vagó històric a Barcelona conegut aquest cap de setmana. A Madrid, des de l’1 de novembre, grups de fins a 46 persones han pres andanes i cotxeres per pintar trens, agredint dos policies i provocant una crisi nerviosa a un maquinista. «Exigim que se’ls apliqui el Codi Penal –explica el sindicalis­ta de CCOO Alfonso Blanco, membre de la comissió de Seguretat del comitè d’empresa del suburbà–, perquè els hem vist portar bats de beisbol i no dubten a fer servir la violència o a retenir companys en autèntics segrestos. Davant d’això no es poden imposar petites multes».

En els grups organitzat­s, almenys dos membres s’encarregue­n de la seguretat, distraient, amenaçant o agredint els vigilants. «Plantar-los cara és inútil i perillós. Nosaltres ni ens hi apropem», explica un tècnic dels trens que els porta veient un any.

Objectiu: les cotxeres

A Madrid, els escriptors trien més les cotxeres que les estacions per a les seves «intervenci­ons», perquè allà els trens són aturats. De 13 dipòsits de l’empresa, els de Cuatro Caminos, Vicálvaro i Canillejas són els més visitats. Les bandes prefereixe­n la nit al dia i els dies festius als laborables: «Un dilluns hi pot haver més de cent treballado­rs en tallers, i un diumenge, només cinc per tanda». Les actuals circumstàn­cies han convertit en maleït el torn de cap de setmana.

Les victòries dels brètols són efímeres, ja que Metro de Madrid renta el mateix dia les pintades. Però els autors eternitzen les seves obres penjant-les a YouTube. Els mecànics del metro han observat que els grafiters assalten les cotxeres buscant caçadores dels treballado­rs, granotes i uniformes, per disfressar-se en futurs assalts. També intenten aconseguir claus de quadrat. Amb aquestes s’obre la porta de la cabina del maquinista. Els sindicats del Metro han demanat que se substituei­xin aquests panys per tancaments de clau electrònic­a.

Blanco també creu que l’empresa hauria de fer un garbellame­nt a internet i xarxes socials perquè es retirin els vídeos que mostren com conduir un tren del metro. CCOO vol revisar un videojoc promociona­l que Metro de Madrid va llançar a contracta pública el gener passat.

Els grafiters acudeixen d’amagat a prendre nota de possibles accessos al cotxe

 ?? JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ ?? Vigilància constant Dos guardes del metro passen al costat del vagó que cobegen els grafiters.
JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ Vigilància constant Dos guardes del metro passen al costat del vagó que cobegen els grafiters.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain