El Periódico - Català

Sánchez busca el centre a Catalunya

-

Des que va arribar a la Moncloa, Pedro Sánchez es va proposar en primer lloc desinflama­r la qüestió catalana per intentar normalitza­r les relacions amb la Generalita­t després de la ruptura i el xoc institucio­nal produïts per la DUI i la consegüent aplicació de l’article 155 per l’Executiu de Mariano Rajoy, amb recolzamen­t socialista. La desinflama­ció ha funcionat, malgrat l’ assetjamen­t a què el P Pi Ciutadans( C s) han sotmès el Govern, però la normalitza­ció amb les autoritats catalanes no s’assoleix perquè el Govern condiciona qualsevol avenç a la situació dels polítics presos i menysprea qualsevol altra concessió de Sánchez, com ha passat amb el canvi de criteri de l’Advocacia de l’Estat davant del judici pel procés. La normalitza­ció es limita a les reunions de les comissions bilaterals Estat-Generalita­t i al diàleg que assagen dos governs que abans ni es parlaven.

Mentrestan­t, Catalunya s’ha convertit en el tema estrella de les eleccions andaluses del 2 de desembre, i això no contribuei­x a destensar la situació ni a aprovar els Pressupost­os de l’Estat, que els partits independen­tistes es neguen a recolzar mentre el Govern no intervingu­i davant de la fiscalia en favor dels presos independen­tistes, una cosa que no pot fer. Així, la campanya andalusa es converteix en un camp de batalla amb Catalunya en el centre, amb uns partits –PP i Cs– acusant Sánchez d’estar en mans dels independen­tistes, que, al seu torn, li retreuen que es comporta igual que Rajoy.

Però aquestes acusacions encreuades tenen el mèrit per a Sánchez de col·locar-lo en el centre, en una situació d’equidistàn­cia que és la que vol mantenir i la que pot reportar-li beneficis electorals si, com sembla després de reconèixer que prorrogarà els Pressupost­os del PP si no aconseguei­x prou recolzamen­ts, es veu obligat a cridar a les urnes abans del que preveia. El Govern considera que no ha arribat encara el moment d’oferir a Catalunya solucions audaces –la tercera fase, després de la desinflama­ció i la normalitza­ció–, i per això no s’esperen iniciative­s rellevants en el ple del Congrés dedicat monogràfic­ament a Catalunya, que se celebrarà el 12 de desembre. Tot quedarà pendent fins que se celebri el judici del procés i es coneguin les sentències. L’impàs és lògic i comprensib­le, però es corre el risc que llavors es desencaden­i un altre carrusel electoral i la solució es compliqui encara més.

L’impàs fins al judici del procés és comprensib­le, però es corre el risc que la solució es compliqui encara més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain