El Periódico - Català

L’any sabàtic de Torra

- LUIS Mauri

Ara que sabem que el quilo, el de París, ja no pesa un quilo, ¿com podem estar segurs de quant dura un any? ¿És molt temps o poc? Un instant evanescent per a l’àvia i una presó eterna per a l’adolescent. En un any es pot cursar un màster, gestar un nadó o fer caure un govern. Preparar unes oposicions, divorciar-se o aprendre els rudiments d’un idioma.

En menys d’un any, Karl Marx i Friedrich Engels van escriure el Manifest comunista, un dels textos polítics més influents de la història. (Nota al marge. És eloqüent la reivindica­ció de l’anàlisi marxista sobre els defectes del capitalism­e que fa The Economist, bíblia setmanal del liberalism­e econòmic. Eloqüent la crítica al deliri sense control del capital global i eloqüent el temor de les reaccions que està engendrant l’apoteosi de la desigualta­t).

Tornem-hi. En menys d’un any, el matemàtic anglès Alan Turing va dissenyar i va fabricar les primeres màquines desencript­adores d’Enigma, el codi secret dels alemanys a la Segona Guerra Mundial.

En menys d’un any, Adolfo Suárez va penjar la camisa blava, va desarborar l’estructura del règim franquista, va crear l’UCD, va legalitzar els partits polítics (menció especial al pacte amb el PCE de Santiago Carrillo) i va organitzar les primeres eleccions democràtiq­ues després de la dictadura.

En menys d’un any, la cantant Rosalía ha produït aquesta joia titulada El mal querer i ha catapultat el seu pop flamenc i urbà al podi de la indústria internacio­nal de la música.

Aviat farà un any de les eleccions catalanes. ¿Quina obra de govern ha firmat la Generalita­t? Aquest article està en les últimes línies, però no hi ha temor que no càpiga una descripció detallada de la gestió del Govern de Quim Torra.

Comissaris polítics

La majoria independen­tista no va ser capaç d’escollir el president fins que la legislatur­a va complir quatre mesos. Ni tan sols s’ha posat d’acord per escometre l’ominós repartimen­t de comissaris polítics a TV-3 i Catalunya Ràdio. Abans i després d’això, tot ha sigut el mateix: agitprop processist­a i bronca entre els partits de l’Executiu. Poca cosa més. Res més. Un any sabàtic.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain