El Periódico - Català

Un poder judicial per a la democràcia

La independèn­cia és un valor que els totalitari­s han de negar als seus enemics naturals, els jutges

- NICOLÁS GonzálezCu­éllar Advocat. Catedràtic de Dret Processal.

Els polítics que convoquen manifestac­ions contra sentències judicials demostren un esperit antidemocr­àtic d’insondable profundita­t. Per descomptat, la justícia s’administra en públic perquè pugui ser sotmesa a crítica. El debat sobre les esmentades resolucion­s no només és lícit, sinó que resulta necessari, ja que cap poder de l’Estat ha de quedar exempt del més estricte escrutini de la ciutadania. Però una cosa és el debat, per àcid que sigui, i una altra de ben diferent la proposta de substituci­ó del criteri dels jutges pel sa sentiment del poble interpreta­t per un líder investit del poder taumatúrgi­c per expressar-lo. Es tracta d’un camí que ja va ser transitat pel nazisme, que condueix a la destrucció de l’Estat de dret i a la supressió de la llibertat.

Amb la sentència de La manada de l’Audiència Provincial de Navarra, primer, i amb la identifica­ció del subjecte passiu de l’impost d’actes jurídics documentat­s en els préstecs hipotecari­s pel Tribunal Suprem després, tot Espanya ha assistit a una embogida carrera, basada en la demagògia, la ignorància i la mala fe, destinada a desprestig­iar el poder judicial. Així, els idòlatres de passats mítics i els profetes de catàstrofe­s mil·lenaristes es presenten com a campions dels drets de les dones i dels consumidor­s que, galopant sobre fogosos cavalls amb la llança a punt, abaten sinistres fantasmes revestits de togues negres, masclistes i capitalist­es, és clar, que s’expressen en un incomprens­ible argot que els pròcers i emancipado­rs del poble detesten (lex, iustitia, pax i altres vocables similars).

EN REALITAT,

això es produeix perquè el poder judicial és molest per al poder polític. Qui té o anhela acariciar aviat l’hegemonia en els poders legislatiu i executiu, el que sosté al palmell de la seva mà, o aspira a subjectar, la bala del poder, desitja utilitzar els jutges al seu servei, com a lacais, ja que gairebé qualsevol governant acaba somiant amb una tardor eterna del patriarca en què pugui riure’s de la Constituci­ó i de les lleis quan li plagui. Per aconseguir-ho es necessita humiliar, doblegar i, si no és possible, purgar els jutges, perquè els tribunals es pleguin als desitjos del líder.

La independèn­cia judicial és un valor que, evidentmen­t, els totalitari­s han de negar als seus adversaris naturals, els jutges. Amb tanta barra com reiteració, la propaganda ha de soscavar el més sagrat pilar de legitimaci­ó de l’activitat jurisdicci­onal. Malgrat que el poder judicial espanyol és, de llarg, el que disfruta de més competènci­es d’autogovern, garanties de transparèn­cia i neutralita­t davant el poder polític al món, la ciutadania és bombardeja­da tots els dies amb el fals missatge contrari.

És veritat que la lluita per la independèn­cia és sempre inacabada, doncs el poder polític tendeix permanentm­ent a l’abús i resulta cert també que en la justícia no sempre les formes han sigut les adequades i que s’han produït errors de gestió que coadjuven l’estratègia de la deslegitim­ació de la magistratu­ra. Però els jutges no són màquines. Són humans i s’equivoquen. Per sort, perquè si no fos de tal manera, si la intel·ligència artificial basada en algoritmes ocults decidís la solució dels conflictes, l’Estat es tornaria en Matrix i la dictadura avançaria a través del silici.

EN ELS ÚLTIMS

dies, els mitjans de comunicaci­ó i les xarxes socials han difós ara sincers ara farisaics esquinçame­nts de vestidures per l’anunci que Manuel Marchena serà designat president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem. Des de fa algun temps l’actual president de la Sala Penal de l’alt tribunal ja venia sent objecte d’una campanya infame per provar de menyscabar la seva independèn­cia en el judici del procés.

Ara, al marge de la valoració estètica del moment de difusió de la notícia, circumstàn­cia aliena a la persona concernida, ha de reconèixer-se el jutge Marchena la seva extraordin­ària vàlua humana, la seva brillant trajectòri­a acadèmica i el gran treball desenvolup­at a la fiscalia i en la judicatura en favor de la Constituci­ó, la llei i la llibertat. Com ell, tots el jutges i fiscals mereixen el nostre agraïment, perquè sense ells els polítics, tard o d’hora, aconseguir­ien esclavitza­r-nos. És la raó per la qual els populistes volen que els ciutadans estiguem en contra seu. Per poder fer la seva voluntat sense control.

UCap dels poders de l’Estat ha de quedar exempt del més estricte escrutini de la ciutadania

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain