El Periódico - Català

Dolor a l’Argentina

Les famílies de les víctimes de l’‘ARA San Juan’ no accepten la decisió del Govern de no reflotar el submarí sinistrat

- A. G.

El president argentí Mauricio Macri es va prendre cinc minuts per explicar-li al país i al món que el seu Govern emprendrà «investigac­ions serioses» per conèixer «tota la veritat» del que va passar amb el submarí ARA San Juan, trobat a les profundita­ts de l’Atlàntic Sud després de 366 dies de recerca. Macri va decretar tres dies de dol nacional per homenatjar els 44 tripulants del submergibl­e, la troballa del qual, va dir, és una «una notícia que ens produeix un enorme dolor». El cap d’estat va destacar l’«heroisme» de les víctimes.

Entre els familiars dels tripulants creix la indignació per la reticència del Govern a treure el submarí de les profundita­ts al·legant qüestions operatives, tècniques i també de cost econòmic. Macri els va dir, però, que les mares, dones i fills dels que van morir a l’implosiona­r el submergibl­e «no estan sols» .

Cerimònia pròpia

Els familiars dels tripulants no estan conformes amb els missatges de les autoritats. Ells van fer la seva pròpia cerimònia a la base Naval de Mar del Plata, uns 400 quilòmetre­s al sud de la capital argentina. Allà hi van recordar els seus noms, van entonar l’himne nacional i van resar un Parenostre. «Volem que el Govern, amb col·laboració de la jutge, pugui reflotar el submarí. No ens conformem amb imatges. No volem que es quedin abandonats al mar. Tenim ara una segona lluita», va dir un dels presents.

Durant aquesta cerimònia improvisad­a, van llançar fortes crítiques. «¡Van utilitzar la sang dels nostres marits per fer política!», va dir una viuda. «És una vergonya perquè estan amagats com rates», va assenyalar una altra, en relació amb l’absència de les autoritats.

«La recerca va acabar. Ara falten la veritat i la justícia. A aquests cabrons els volem presos», va dir Claudio Rodríguez, en relació amb les presumptes responsabi­litats del Ministeri de Defensa en la sort correguda pel submarí i la seva tripulació. El seu germà, el sotsoficia­l major Hernán Rodríguez, era cap de màquines de l’ARA San Juan.

Itatí Leguizamón, la dona del submarinis­ta Germán Omar Suárez, també va criticar el ministre de Defensa, Óscar Aguad. «Me’n vaig assabentar per televisió (de la troballa).

Macri va decretar tres dies de dol per homenatjar les víctimes, de qui va destacar l’«heroisme»

«No volem que es quedin abandonats al mar. Tenim una segona lluita», afirma un familiar

Oficialmen­t de l’Armada no vaig rebre cap trucada, ni quan va desaparèix­er ni quan el van trobar».

Els organismes de drets humans van reclamar també «veritat i justícia» per als 44 marins. «Tant el president de la nació, Mauricio Macri, com el ministre de Defensa, Óscar Aguad, han demostrat reiteradam­ent una actitud desconside­rada per les famílies i la falta de polítiques d’Estat urgents i contundent», van assenyalar.

Aguad va reconèixer errors en la gestió de la crisi desencaden­ada després de l’enfonsamen­t però va insistir que «no hi ha factibilit­at tècnica de reflotar» el submarí del fons del mar.

«No hi deu d’haver al món eines tecnològiq­ues per concretar aquesta tasca amb èxit». El sever ajustament econòmic que ha posat en marxa el Govern per complir l’acord amb el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) que va permetre evitar la suspensió de pagaments del deute extern, no sembla ser aliè a les decisions que es prendran en el futur en relació amb l’ARA San Juan.

 ?? AFP / ALFONSINA TAIN ?? Homenatge familiars van recordar la tripulació a Mar del Plata.
AFP / ALFONSINA TAIN Homenatge familiars van recordar la tripulació a Mar del Plata.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain