El Periódico - Català

May s’aferra a l’acord amb la UE a l’iniciar una setmana crítica

La dirigent viatjarà a Brussel·les per abordar el pacte de la relació futura Els euroescèpt­ics mantenen la incògnita sobre els suports a la censura

- BEGOÑA ARCE

Theresa May va advertir ahir als rebels conservado­rs euroescèpt­ics que «un canvi de líder no faria les coses més fàcils per al país, ni canviaria l’aritmètica parlamentà­ria, sinó que provocaria més incertesa». La primera ministra lluita per mantenir-se en el càrrec i per salvar l’acord de sortida de la Unió Europea (UE).

May va multiplica­r les seves intervenci­ons en els mitjans de comunicaci­ó, decidida a arribar fins al final, i també va reconèixer que la setmana que comença serà decisiva. «Aquests set dies seran crítics per al futur d’aquest país, els llocs de treball de la gent i el futur dels fills i els nets», va advertir.

Si la moció que s’està forjant per deposar-la no aconseguei­x deixar-la abans fora de joc, May viatjarà aquesta setmana a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, abans de la cimera extraordin­ària prevista per a diumenge vinent, on els mandataris de la UE ratificara­n el polèmic acord.

ALGUNS CANVIS May estaria buscant alguns canvis en la declaració política dels 27, la que ha de definir la relació futura entre el Regne Unit i la UE quan acabi el període transitori i que està en preparació en aquests moments. El text, segons fonts comunitàri­es, tindrà una vintena de pàgines com a màxim, davant les 585 de l’acord de retirada.

L’agenda de la premier està a mercè del que pugui passar en l’agònica confrontac­ió amb el seu propi partit. El president del Comitè 1922, Graham Brady, que és el dipositari de les cartes de diputats conservado­rs per posar en marxa la moció de censura, va donar a entendre diumenge que encara no té les 48 cartes necessàrie­s, tot i que va aclarir que ni tan sols dirà a la seva dona, que també és la seva assistent, quantes n’ha rebut.

Si hi hagués un vot de confiança els pròxims dies i si May el perdés, seria gairebé impossible que la cimera de líders europeus seguís endavant. «No es tracta de polítiques de partit», va assenyalar la primera ministra defensant el pacte assolit. «Es tracta d’assumptes importants per a aquest país, de l’interès nacional, i estic decidida a treure-ho endavant», va dir.

«LA BANDA DELS CINC» May s’enfronta a més dins del Govern a la bel·ligerant «banda dels cinc», integrada per ministres euroescèpt­ics disposats a forçar-la a negociar modificaci­ons en l’acord. «Se’n pot aconseguir un de millor», va declarar la capitost del grup, Andrea Leadson. El que va ser responsabl­e per al brexit fins que va dimitir dijous, Dominic Rabb, també va tirar llenya a la foguera. Rabb va criticar en termes molt durs l’acord. «Crec que han abusat de nosaltres. Diria francament que ens han fet gairebé xantatge.

El líder de l’oposició laborista, Jeremy Corbyn, va anunciar que el seu partit votarà contra l’acord al Parlament. Corbyn, tot i que sense descartar aquesta vegada un segon referèndum, va repetir que en aquests moments, «no és una opció».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain