El Periódico - Català

El retrat robot de la dreta

El PP atresora un electorat envellit i rural davant la joventut i formació dels votants de Cs Tres de cada quatre afins a Vox són homes i la majoria només té estudis obligatori­s

- IOLANDA MÁRMOL

Rivera sedueix més els parats que Casado i cala a les capitals i ciutats mitjanes

En plena batalla per conquistar els vots del centredret­a, el PP i Ciutadans semblen haver-se submergit en un procés de mutació després de constatar la fuga de part dels seus electorats cap a Vox, partit sorgit en el sotrac del tauler polític el 2014, però que sobrevivia en la marginalit­at. Ara, en un context internacio­nal de replegamen­t identitari conservado­r, la ultradreta pot tocar poder a Espanya. L’última enquesta del GESOP li donava entre tres i cinc diputats al Congrés i l’últim CIS li atorgava un escó al Parlament andalús que sortirà dels comicis del 2-D.

¿Quin electorat sedueix Vox? ¿Com és el perfil del votant a l’espectre dret? Els estudis són encara preliminar­s i les mostres massa fràgils per determinar l’abast d’un procés en plena transforma­ció, però preconfigu­ren un primer retrat robot.

EL VOTANT DEL PP

majoria es considera de centredret­a (47,6%) i tenen el mateix electorat que se sent de centre com de dreta pura (22,8). Es detecta un sentiment més autonomist­a que en els seus competidor­s, probableme­nt per l’arrelament de l’estat autonòmic que, al costat del PSOE, va construir, per la gestió en autonomies en què ha governat llargament i per la seva implantaci­ó en el territori. Els votants de Pablo Casado són tant homes com dones, sense diferèncie­s significat­ives per gènere. En el que sí que hi ha un clar senyal és en l’edat. El PP és un partit envellit. El gruix dels seus electors tenen 60 anys o més (50,4%), seguits per la franja de 45 a 59 anys (21,9%). Els joves no són al PP (8,5%). Això es tradueix en una àmplia base de jubilats (40,9%), la més elevada de tots els partits, i un ínfim resultat entre estudiants (2%).

Els conservado­rs tenen el seu electorat dividit pel que fa a nivell d’estudis: hi ha tants votants del PP que només han seguit l’ensenyamen­t obligatori com els que han assolit títols universita­ris. Aquesta és una diferència cridanera amb Ciutadans i Vox. El Partit Popular és un partit rural, amb el seu nínxol en pobles i petites ciutats, justament on més competirà amb Vox, que pugna clarament per aquestes places. El 4% dels votants conservado­rs s’han escapat a Vox, segons l’últim estudi del GESOP per a EL PERIÓDICO.

EL VOTANT DE CIUTADANS

Albert Rivera té el seu electorat dividit entre els que se senten de centre i els que s’ubiquen com a centredret­a (38,6%). Conserva un petit però representa­tiu percentatg­e de votants que se senten de centreesqu­erra (12,1%). La seva reivindica­ció és més espanyolis­ta davant l’autonomism­e, una línia en què competeix amb Vox. Continua tenint una lleugera bretxa de gènere. Ciutadans rep més vots d’homes (56%) que de dones (44%) i les seves bases són sobretot adults de franges intermèdie­s en l’escala d’edat. El seu primer nínxol són població d’entre 30 i 44 anys (34,1%), seguit pels de 45 a 59. És aquí on s’ha produït la fuga de votants més important del Partit Popular a Ciutadans.

Però el perfil del votant de Ciutadans canvia segons el territori. Gairebé la meitat dels votants de Rivera a Espanya té estudis superiors, mentre que a Catalunya només el 32% del seu electorat ha arribat a la universita­t. No és un fenomen únic (li passa una cosa semblant a Podem) però és notori. L’índex d’estudis és un altre element clau que distingeix les tres dretes. Ciutadans és clarament el partit en aquest espectre ideològic amb més formació del seu electorat.

Rivera ha aconseguit penetrar en ciutats mitjanes (on Vox el guanya) i capitals (que es reparteixe­n a parts iguals els tres partits). Sobre el mapa, a grans trets, el PP continua dominant els pobles, mentre que Cs i Vox pugnen pels grans nuclis urbans. Rivera agrada més als aturats que el PP (probableme­nt per l’austeritat de la crisi) i que Vox. Té un índex menor entre estudiants (5,3%) però és el partit de les dretes que més vots rep d’aquest col·lectiu. Segons l’últim estudi del GESOP, és el partit que més nodreix de votants a Vox (7% de fugues).

EL VOTANT DE VOX

dada més caracterís­tica és la immensa bretxa de gènere dels seus votants. El seu electorat està compost majoritàri­ament per homes (75%), davant un 25% de dones. Les anàlisis acadèmique­s solen atribuir aquest salt a la denominada «aversió al risc», un fenomen segons el qual les votants tendeixen a escollir menys opcions que consideren arriscades a causa dels patrons de socialitza­ció.

Els seus votants són nítidament de dretes (55,1%), una ubicació ideològica en què doblen l’electorat del PP i en la qual Cs no té nínxol. Les seves bases són les que més declaren tenir més sentiment espanyol de les tres dretes. El gruix dels seus votants només té estudis obligatori­s (44,8%), un espai en què se situen per sobre de Cs i PP. En el nivell universita­ri, Vox està per sota (27,6%) de PP (35,2%) i de Cs (47,7%).

Pocs parats els voten i també pocs jubilats. La majoria dels seus electors estan en actiu (75,8%) i, per tant, no es nodreix com altres formacions ultres a Europa dels perdedors de la globalitza­ció. Les dades semblen indicar que Vox s’alimenta més del desencant davant les posicions més conservado­res del PP amb aquesta marca que d’una població transversa­l. Els analistes, no obstant, apunten que Vox, si segueix en augment, s’anirà fent més transversa­l. Ja ho és en edats.

Els analistes alerten que, si continua pujant, el vot a Vox es farà més transversa­l

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain