El Periódico - Català

La pintoresca llista de l’ANC

- JÚLIA REGUÉ

«La política no és cosa de profession­als, de la mateixa forma que la seguretat i la pau no estan en funció dels interessos i cossos castrenses i policials», reflexiona el catedràtic d’història de l’educació de la UAB Pere Solà, en el que ens ocupa candidat a les primàries ideades pel filòsof Jordi Graupera –també postulant– i abraçades per l’ANC, sota el paraigua de Primàries Catalunya, amb la meta de collir el major nombre d’alcaldies independen­tistes el 2019. L’entitat ha tancat ja el termini perquè el ciutadà que ho desitgi provi de figurar en algun dels 41 llocs de la llista per Barcelona, i el resultat és un total de 59 candidats, d’origen, formació i ambició diferents –16 dones (27,12%) i 43 homes (72,88%), una cosa que hauran de reconduir si volen complir amb la llei d’igualtat–.

Com diu Solà, grosso modo no procedeixe­n del tauler polític assentat, però molts d’ells sí que han sigut polititzat­s en les bases de CDC, ERC, Reagrupame­nt, Demòcrates, Solidarita­t Catalana per la Independèn­cia (SI) i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC). En destaca un alt perfil profession­al, tenyint aquesta llista de catedràtic­s, historiado­rs, advocats i economiste­s que s’uneixen a la mateixa papereta que experts en seguretat, tertulians, conductors de metro, naturalist­es i responsabl­es d’empreses químiques.

Tots ells s’erigeixen com a «regenerado­rs» davant els polítics que persisteix­en en l’statu quo, però el cert és que alguns ja coneixen els despatxos. Per exemple, Gerard Ardanuy, regidor al consistori des del 2007 primer amb CiU i després no adscrit, militant de Demòcrates. I el seu assessor, Carles Domingo. O Joan Babeli, nascut a Síria amb una àmplia trajectòri­a a les files convergent­s –va ser assessor de Jordi Pujol en matèria d’immigració i religions i es va presentar a les municipals el 2003 a la cua de la llista de Xavier Trias–. També David Folch, que reconeix que va ocupar diferents càrrecs orgànics a SI i que va representa­r el partit en una trobada internacio­nalista d’independen­tistes a Moscou (Rússia).

Altres postulants ja van coincidir abans en altres iniciative­s. És el cas de l’advocat i ara secretari del consell assessor per al Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituen­t, Jordi Domingo, que es va ajuntar amb un altre candidat, Joan Baptista Fonollosa, a la plataforma Constituïm per elaborar un projecte de constituci­ó per a la república. Aquest últim, que va figurar tant a la direcció d’ERC com de CDC, va ser un dels impulsors de la querella contra el jutge Pablo Llarena. Alguns, com Adrià Alsina, provenen de l’estructura de l’ANC.

De la resta de perfils, destaca un expert en informació confidenci­al, creador de la base de dades de les resolucion­s del Consell de Seguretat de l’ONU, premiat pel ministeri de l’Interior el 2009. També un que es va presentar al concurs per co- brir una plaça com a magistrat al Tribunal Suprem. Hi ha qui passa d’aportar el seu currículum i prefereix explicar la seva participac­ió a l’1-O, un relat a què s’apunta un candidat d’origen italià que confessa que era «unionista» però que el referèndum «ho va marcar tot» i que es va allistar Òmnium i l’ANC.

Els 59 candidats a l’alcaldia de BCN comparteix­en poc més que el seu independen­tisme S’erigeixen com a bandera de la «regeneraci­ó» però alguns ja han conegut els despatxos

Units per poc

Molts mostren la seva preocupaci­ó pel turisme, la vivenda, la seguretat i el medi ambient, i proposen nous models per convertir Barcelona en una ciutat més sostenible. Però la transversa­litat de la llista fa que s’acostin eteris debats per confeccion­ar el programa electoral. Un dels postulants veu com un «greu problema» la immigració i proposa «estudiar zones despoblade­s de Catalunya» perquè siguin acollits. Un altre crida a «expropiar» el Corte Inglés de la plaça Catalunya per convertir-lo en seu del «futur govern provisiona­l de la república» i exigeix clausurar el Zoo.

En un altre front, apareix un marxista convençut que la ciutat «ha de protegir el proletaria­t i els seus descendent­s i combatre la concentrac­ió de capital», i un altre que es decanta pel patriotism­e: «Amant de la història en general i especialme­nt de la meva pàtria», «Barcelona és capital d’Estat des del 988». Hi ha qui aprofita per carregar contra anuel Valls «que només aposta per fer de cada pam de ciutat un negoci per a estrangers» i contra Ada Colau «que només pensa en els més desfavorit­s i s’oblida dels barcelonin­s». I és que els candidats poc comparteix­en més enllà del seu sentiment independen­tista.

Competiran per fer-se un espai en algun dels

41 llocs de la papereta barcelonin­a

 ?? ACN / SARA CASAS ?? ‘Primàries Catalunya’ Elisenda Paluzie i Jordi Graupera.
ACN / SARA CASAS ‘Primàries Catalunya’ Elisenda Paluzie i Jordi Graupera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain