El Periódico - Català

L’ajuda mitjana per llar s’acosta als 700 euros per persona

-

Les rendes mínimes d’inserció de les autonomies constituei­xen l’únic instrument de protecció general davant el risc de pobresa. Cada comunitat té el seu propi sistema d’ajuts i varia el públic a qui es dirigeixen, les condicions d’accés, la durada i la quantia.

El 2016, aquestes prestacion­s van arribar a 314.562 titulars i a 782.806 persones en aquestes llars, amb una despesa total de 1.483 milions i una prestació mitjana de 434,05 euros per titular i de 702,52 euros per unitat familiar. El llindar de pobresa es va situar en 710 euros per persona i en 1.436 euros per a una família amb dos fills. En aquest últim cas, de mitjana, la renda mínima autonòmica no arriba al 50% del llindar de pobresa.

La Rioja despunta com la comunitat amb menys nivell de cobertura respecte del llindar de pobresa, per sota de països com Romania. En l’altre extrem, el País Basc se situa a prop del Regne Unit, Irlanda i Dinamarca. Responsabi­litat Fiscal (AIReF) a poques setmanes de presentar al Parlament la seva avaluació sobre el que costaria implantar la prestació d’ingressos mínims en la Seguretat Social prevista en la proposició de llei que debat el Parlament per una iniciativa legislativ­a popular impulsada per UGT i CCOO.

NOVA CATEGORIA Els experts de l’informe Progress suggereixe­n atendre la nova categoria de treballado­rs pobres sorgida de la precarieta­t laboral. Apunten a «la introducci­ó de complement­s monetaris per als treballado­rs amb baixos salaris i recolzamen­ts per trobar llocs de treball que garanteixi­n l’emancipaci­ó de les prestacion­s econòmique­s complement­àries», dins d’un sistema en el qual s’eviti l’aprofitame­nt d’aquests ajuts per rebaixar els costos salarials i el desincenti­u a buscar feina.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain