El Periódico - Català

El 85% de les pimes catalanes pateixen per cobrir les vacants

Els treballado­rs amb formació en oficis, el perfil que més escasseja

- GABRIEL UBIETO

«El mercat laboral no aporta prou personal amb la formació que necessita el sector». Aquesta és una de les respostes més comunes entre les pimes amb activitat a Catalunya a la pregunta sobre quines són les seves principals necessitat­s actuals. Així ho constata un recent informe elaborat per la patronal del sector, Pimec, segons el qual el 85% dels gremis i les associacio­ns coincideix­en en la dificultat de les empreses del sector per cobrir els llocs de treball vacants o per fer el relleu profession­al.

En l’estudi hi han participat 52 gremis, que represente­n 30.000 companyies en què treballen 150.000 persones i l’activitat de les quals va del comerç al metall, passant pel turisme i els serveis a empreses. La majoria manifesten un problema per captar personal, cosa que coexisteix amb elevades taxes d’atur. L’atur a Catalunya, segons l’EPA, va tancar en el tercer trimestre en el 10,6%.

I la demanda per cobrir les esmentades places, no per ja reiterada des de fa temps, apunta cap a la mateixa direcció: millorar la formació profession­al. Alguns, com el Gremi d’Empresaris Carnissers i Xarcuters de Barcelona, afirmen que no hi ha una oferta específica per als seus oficis. Altres, com l’Associació de Farmàcies, demanen que l’oferta s’ampliï per evitar la fuga de talent cap a les carreres università­ries. I el deno- minador comú expressat és que la «falta de prestigi social en l’ofici» motiva que escassegi personal a les aules i, posteriorm­ent, en els processos de selecció. En el curs 2017-2018, un total de 116.949 catalans es van matricular a FP, per 208.188 que van estudiar en universita­ts.

FORMACIÓ PROFESSION­AL DUAL Unes altres conclusion­s de l’estudi de Pimec és que, dins de la formació profession­al, la formació dual és una eina ben acollida com a concepte, però que determinat­s sectors no es veuen preparats per implementa­r. «La formació profession­al dual resulta atractiva sobretot per als empresaris de les últimes generacion­s, però presenta les dificultat­s pròpies de la petita empresa per portarla a la pràctica», consideren des del Gremi de Pastissers de Barcelona.

La implementa­ció d’aquest nou model pot ser una de les vies per adaptar el teixit productiu català als nous reptes tecnològic­s. Una transició que truca a la porta de la majoria dels entrevista­ts, ja que el 59% considera que l’impacte de les noves tecnologie­s tindrà «molta incidència» en el seu negoci.

Relacionad­a amb aquesta demanda, les petites i mitjanes empreses requereixe­n també a les administra­cions públiques que reorientin els seus programes de formació a treballado­rs ja en actiu. En aquest sentit, únicament el 53% dels enquestats afirmen haver recorregut a una formació bonificada per als seus empleats. Reduir burocràcia de cara a homologar formacions pròpies i reduir els aspectes transversa­ls i potenciar els específics de cada sector són algunes de les receptes comunes que proposen els gremis.

 ?? ALBA CAMBEIRO ?? Alumnes i professors, en ple curs de carnisseri­a organitzat per Mercabarna, al juliol.
ALBA CAMBEIRO Alumnes i professors, en ple curs de carnisseri­a organitzat per Mercabarna, al juliol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain