El Periódico - Català

Funcionari­s sense pèl

- SALVADOR Sabrià @SalvadorSa­bria

mís de tornar aquests diners deixats d’una banda dels empleats de Catalunya es va anar esvaint. Un dels últims compromiso­s del Govern de torn va ser que el 2018 es faria un primer retorn del 10% d’una de les pagues pendents. A mitjans del setembre passat, el conseller de Polítiques Digitals i Administra­ció de la Generalita­t, Jordi Puigneró, va insinuar que començarie­n a tornar les extres el 2019. Fins aquí les paraules. Els fets: el 10% compromès el 2018 es va esfumar.

Malgrat tot, els sindicats van mantenir les negociacio­ns obertes. Però la seva paciència sembla que va ser malentesa, perquè a finals d’octubre Puigneró no va tenir empatx de gairebé insultar-los amb una nova oferta: tornar les polèmiques pagues en còmodes terminis durant un període de vuit anys. I

més innovadors i creatius que estan construint una societat millor a través de la tecnologia.

Fa cinc anys que el sector públic català espera recuperar dues pagues

a aquest punt, als representa­nts dels funcionari­s catalans ja no els va quedar més cabell. Es van aixecar de la taula i uns dies després van convocar una vaga general amb l’objectiu de recuperar aquestes pagues. No obstant, i d’això es val el Govern, ho han fet dividits: CCOO i UGT van llançar la primera convocatòr­ia per al proper 12 de desembre, i posteriorm­ent la Intersindi­cal Alternativ­a de Catalunya va anunciar la pròpia per al 29 de novembre.

Entre els motius esgrimits pel Govern per no pagar destaca la referència a l’obligat compliment dels límits de la llei d’estabilita­t pressupost­ària. Puigneró va anar més lluny en una de les seves últimes explicacio­ns i va treure l’escut de la independèn­cia. «Si fóssim un Estat, podríem retornar les pagues extres del 2013 i el 2014», va dir, i es va quedar tan content. Uns arguments que xoquen amb la realitat que les altres autonomies, que tampoc són Estat i se sotmeten també a la llei d’estabilita­t, ja han retornat aquestes pagues. I també han pagat els retards i l’increment de sou d’aquest any de l’1,95%, mentre que a Catalunya no se saldaran tampoc fins a final de l’exercici. Ja no queda pèl.

t

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain