El Periódico - Català

«BCN ha de ser líder d’implantaci­ó del 5 G»

JOAN CLOS Assessor internacio­nal de Digital Future Society

- ESTEL ESTOPIÑAN

Joan Clos, exdirector executiu de UNHabitat i exalcalde de Barcelona, forma part del comitè assessor internacio­nal de Digital Future Society, un nou think tank impulsat per Mobile World Capital Barcelona que neix per tal d’oferir solucions concretes als nous escenaris associats a la digitalitz­ació. A més de Clos, aquest grup compta amb personalit­ats com Luca de Meo, president de Seat; John Hoffman, conseller delegat de GSMA; Daria Tataj, assessora d’innovació de la Unió Europea, i Rahilla Zafar, directora de ConsenSys, entre d’altres.

— ¿Estem preparats els ciutadans per als canvis que suposarà aquesta societat digital cap a la qual ens dirigim?

— Unes vegades penso que sí i d’al- tres crec que el ritme de transforma­ció és tan gran que encara no estem prou preparats. Els canvis a la societat passen, estiguis o no estiguis preparat. El millor és mentalitza­r-se i fer tots els esforços possibles perquè el canvi t’agafi en una posició que et permeti controlarh­o i treure algun profit. Crec que és molt important mentalitza­r-se per a la transforma­ció, perquè la transforma­ció passarà de tota manera.

— ¿I les administra­cions públiques i les empreses privades estan preparades?

— Que estiguin o no preparades no és rellevant, en comparació amb la certesa que la transforma­ció digital és una realitat. Si una tecnologia és un èxit, incidirà, per exemple, en la productivi­tat d’un sector o canviarà les rutines de les administra­cions públiques. Som davant d’un canvi a nivell de relacions personals, socials, polítiques, econòmique­s... És de tal impacte que tenim l’obligació de preparar-nos també com a societat per a tot allò que ha d’arribar.

— ¿Quin paper creu que jugarà Barcelona en aquest futur cada vegada més digital que estem construint? — Considero que pot jugar un paper important, ja que Barcelona, pel seu nivell de cultura, hauria d’estar preparada per a aquesta classe de transforma­cions. Però no ens podem adormir, no podem pensar en els èxits del passat ni creure que, al ser Barcelona, tot ens anirà bé. Això només s’aconseguir­à gestionar si es fan els esforços necessaris a tots els nivells, des de la formació de les persones fins a la modernitza­ció de les em- preses i les institucio­ns. De moment va bé, l’èxit del 22@ per exemple, és una prova que la ciutat està reaccionan­t bé. No obstant, jo faria un esforç institucio­nal addicional perquè tot això s’encarrili encara millor.

— Per últim, un desig o potser una previsió, ¿com entreveu la Barcelona digital d’aquí a 10 anys?

— Jo voldria que Barcelona fos líder en la implementa­ció del 5G i que d’aquí a cinc anys poguéssim dir que Barcelona és la plataforma digital més eficient de tot Europa. Això podria ser una aposta clara per a Barcelona, per desenvolup­ar un projecte de ciutat en els pròxims anys.

JOSEP M. BERENGUERA­S

Descobreix els secrets de l’espai

 ??  ?? Joan Clos, exalcalde i assessor internacio­nal de Digital Future Society.
Joan Clos, exalcalde i assessor internacio­nal de Digital Future Society.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain