El Periódico - Català

Filologia Catalana busca alumnes per cobrir la demanda laboral

Els estudis han experiment­at aquest curs un lleuger repunt, però encara és insuficien­t Hi ha qui alerta que la llengua pot estar amenaçada si falten experts per ensenyar-la

- CARMEN JANÉ

AFilologia Catalana estàvem al nivell d’alumnes matriculat­s a Llatí i Grec, tot i que aquest any hi ha hagut un lleuger repunt», afirma Joan Carbonell, degà de la facultat de Filosofia i Lletres de la Universita­t Autònoma de Barcelona. La queixa és gairebé constant a les facultats de Filologia Catalana: hi ha molt pocs alumnes i si la tendència continua no està clar que es puguin cobrir tots els llocs de treball o que es puguin mantenir oberts tants departamen­ts universita­ris si no és per un interès polític. Hi ha fins i tot qui alerta que el futur de la llengua pot estar amenaçat si falten professors que l’ensenyin.

«No són estudis populars i qui els cursa té una vocació molt gran, però potser no hem sabut explicar, ni a la universita­t ni a la secundària, l’atractiu de la llengua i la literatura», afirma Carbonell. Tot i així, el 79,1% dels estudiants matriculat­s repetiria, segons un informe de l’Agència de Qualitat Università­ria.

La corba de matriculac­ió en aquests estudis indica que aquest any s’han matriculat només 173 alumnes a totes les universita­ts catalanes que els imparteixe­n presencial­ment: Barcelona, Autònoma de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. Les que en tenen més (UB i UAB) no arriben als 60 al primer curs, i a Lleida, on s’imparteix com a Llengua i literatura catalanes i estudis occitans només en són quatre.

A aquestes xifres cal afegir els 85 nous matriculat­s a la UOC, que sumen 257 alumnes més que es tornen a matricular d’assignatur­es per acabar la carrera. Són estudiants, recorden a la universita­t, que «van a un altre ritme, perquè treballen i solen partir la carrera en diversos anys». «Hi ha gent que ho fa com a segona carrera quan ja estan assentats, o com que han sentit que falten professors, doncs es reenganxen per acabar», explica Ona Domènech, directora del grau de Llengua i Literatura Catalana de la UOC. La universita­t on line no imparteix hispànique­s.

ESTUDIS AMB SORTIDES «Potser hem donat la imatge d’estudis antiquats, de passar-nos la vida regirant pergamins, quan no és cert. Són estudis moderns, amb demanda laboral en ensenyamen­t, editorials, institucio­ns culturals, assessors per parlar en públic...», afirma Xavier Vila, director del departamen­t de Filologia Catalana de la UB. «Si fins i tot hem fet una pàgina a Facebook per a ofertes laborals. Hi ha gent d’altres graus que intenta accedir a fer classes de català».

«Però també hi conflueixe­n diversos factors: la baixada de la natalitat, la diversific­ació de l’oferta d’humanitats amb llicenciat­ures que poden competir amb temes lingüístic­s (nous estudis que vinculen més idiomes, humanitats, literatura comparada...). Hi ha un efecte distracció», assegura Vila. En canvi, a la Comunitat Valenciana, on també s’imparteix el títol, el curs passat es van matricular 74 alumnes a la Universita­t d’Alacant i 43 més a la Uni-

«Són estudis moderns,amb sortides en ensenyamen­t, editorials o institucio­ns culturals», indica un professor

Les diferents facultats que imparteixe­n la titulació es renoven i comencen a oferir graus mixtos

versitat de València. Les Balears van més a la baixa.

«Els estudiants són molt sensibles als que els diuen sobre el seu futur laboral, i la possibilit­at de tenir feina és decisiva», afirma Marisa Sotelo, directora del departamen­t de Filologia Hispànica de la UB. Els seus índexs de matriculat­s en Llengua i Literatura Castellana dupliquen els de Catalana des de fa anys. «Hi ha una raó de mercat –justifica– i és que l’espanyol té molta demanda a més en l’ensenyamen­t a estrangers. El departamen­t de català és relativame­nt jove i les places han sigut ocupades fins fa molt poc». Les hispànique­s es beneficien també de l’augment d’estudiants estrangers, gràcies als Erasmus i als hispanoame­ricans que arriben a Barcelona per ampliar estudis, recorda.

Hi coincideix Natalia Català, directora del departamen­t de Filologies Romàniques de la Universita­t Rovira i Virgili de Tarragona: «Els pares marquen molt a l’hora d’escollir». «Hem fet polítiques de captació d’alumnat i molt treball amb els professors d’institut per anar a explicar què és la filologia i apropar els autors als estudiants. Ens ho hem pres molt seriosamen­t», afirma.

REDISSENY D’OFERTES La URV ja va haver de prescindir del seu màster superior a Llengua, Literatura i Cultura Catalans per falta d’alumnat. Un màster que, per cert, va cursar l’actual titular d’Ensenyamen­t, Josep Bargalló.

També a la UAB han optat per redissenya­r la seva oferta i impartir títols que ofereixin més opcions laborals. «Hem reformulat estudis per oferir titulacion­s combinades i s’estan omplint. Si per estudiar llatí i grec eren 20 alumnes, hem creat el grau de Ciències de l’Antiguitat combinat amb història i arqueologi­a i s’hi n’han apuntat 62. I no ha restat alumnes a Història, que aquest any té 160 matriculat­s amb 612 sol·licituds.

Els graus més populars, no obstant, són els que combinen l’anglès amb un altre idioma com ara francès, castellà i català.

 ?? RICARD CUGAT ?? Estudiants a la biblioteca de la facultat de Lletres de la Universita­t de Barcelona.
RICARD CUGAT Estudiants a la biblioteca de la facultat de Lletres de la Universita­t de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain