El Periódico - Català

Repulsa davant l’estimbada de 12 gossos per culpa d’un caçador

Un vídeo que mostra la caiguda dels gossos al buit causa indignació Els animals seguien ordres del seu amo, que volia matar un cérvol

- BEATRIZ PÉREZ

Un vídeo en què 12 gossos cauen al buit des d’un penyal ha generat una onada de reprensió a Twitter. En les imatges es poden veure al voltant de 30 gossos que, en plena activitat de caça i seguint les ordres del seu amo, intenten atrapar un cérvol. No obstant, 12 d’ells s’estimben mentre intenten matar-lo i, poc després, també el cérvol cau al buit.

El vídeo ha sigut publicat a Twitter pel naturalist­a Luis Miguel Domínguez, però prèviament va poder veure’s en un fòrum de caçadors de la revista Jara y sedal. Els fets van tenir lloc a Herreruela (Càceres) i, més en concret, a la Finca El Horrillo, una empresa de gestió agrícola-cinegètica. Així ho han confirmat fonts del Partit Animalista Contra el Maltractam­ent Animal (PACMA), que no han sabut precisar quan es va produir l’escena. Se sap, això sí, que el vídeo va començar a circular de mòbil en mòbil dissabte a la nit i, per tant, és recent.

En les imatges es veu com els gossos i el cérvol van estimbant-se uns darrere els altres. Se sobreentén que els animals o bé han mort, o bé han quedat greument ferits, degut a l’altura del penyal. En tot cas, l’escena reflecteix la crueltat del lobi caçador. En la gravació s’escolten veus («¡Corre, que cauen els gossos!» o «¡Com ha sonat allà!, ¡mare meva, mare meva!») i també trets.

«Vídeos com aquest els trobem diàriament. De vegades rebem coses esfereïdor­es. Aquesta és la pràctica habitual en munteries [una modalitat de caça major], on no només els animals són presa dels caçadors, sinó que molts gossos acaben sent esquartera­ts per les víctimes», explica a EL PERIÓDICO Silvia Barquero, presidenta de PACMA.

PROHIBICIÓ «Per això ens preocupa que Susana Díaz a Andalusia acabi de firmar un acord electoral per protegir la caça o que Vox hagi llançat una proclama en favor de la caça i contra nosaltres els animaliste­s. Aquest tema ha generat indignació entre altres polítics que, no obstant, no demanen la prohibició de la caça com sí que ho ha fet PACMA en el Congrés a través de la llei zero, la llei de Benestar i Protecció Animal», apunta Barquero.

La repulsa contra el vídeo va ser immediata. Pablo Iglesias ha sigut el principal líder polític en pronunciar-se. «Els responsabl­es d’aquesta salvatjada només tenen un nom: criminals. Acabem amb això d’una vegada i castiguem els culpables» va escriure en el seu compte de Tuitter. «M’arriba aquest vídeo d’una jornada de caça que s’acaba convertint en un autèntic desastre, amb els gossos i un cérvol caient per un barranc... De veritat que no entenc que es disfruti amb això... #LaVerdadDe­LaCaza», va escriure per la seva part el diputat d’Equo Juan López de Uralde. També entitats com Ecologiste­s en Acció van carregar durament contra les imatges. «Un dia més #LaVerdadDe­LaCazaLasr­ehalas. El lobi caçador pretén blindar-les com a bé d’interès cultural. Gossos, preses estimbades, esbocinade­s», va denunciar el grup de Toledo a Twitter.

En la gravació se sent: »¡Corre, que cauen els gossos!» o «¡com ha sonat!»

 ?? PACMA ?? Fotograma en què s’observa la caiguda de dos dels gossos.
PACMA Fotograma en què s’observa la caiguda de dos dels gossos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain