El Periódico - Català

Un virus invasor anomenat estrès

El 70% de les malalties tenen relació amb aquesta patologia, afirma un expert

- GISELA MACEDO

Persones atrapades en un cercle constant d’activitat: que dormen poc, treballen tot el dia, estan pendents del mòbil, dels fills, de fer la compra, el sopar i segur que es podrien continuar enumerant tasques que mantenen ocupada a la majoria. El resultat d’això és l’estrès, un problema que cada vegada afecta més persones i es tendeix a normalitza­r.

Fa 10 anys que Víctor Vidal, metge laboral i inspector de la Seguretat Social, investiga l’estrès i la seva influència en l’aparició de malalties. El qualifica com «el problema més gran per a la salut pública» i assegura que el millor remei és la prevenció abans que la medicació. L’expert assegura que entre el 70% i el 80% de les malalties tenen relació directa amb l’estrès i les que no la tenen són agreujades per aquesta.

Segons aquest facultatiu, cal diferencia­r dos tipus d’estrès: l’eustrés i el distrés. El primer activa l’organisme i li proporcion­a energia, mentre que el segon és el patològic, el que potencia les malalties. Segons la seva opinió, el distrés és cinc vegades més perillós que el tabac i que «és el germen d’altres malalties com el càncer, els infarts, ictus, psoriasi, colitis ulcerosa, malaltia de Crohn i problemes psiquiàtri­cs». «De fet, en els últims anys s’ha duplicat la quantitat de persones amb ansietat i depressió i, en conseqüènc­ia, està augmentant el nombre de suïcidis», afirma.

Fallades de memòria

Vidal alerta que també s’incrementa el nombre d’accidents «la contínua exposició de l’hipocamp a alts nivells de glucocorti­coides provocats pel cortisol, l’hormona de l’estrès, l’atrofia i causa fallades de memòria».

El metge afirma que hi ha un augment de les demències en edat primerenca i que les seves conseqüènc­ies poden ser molt greus: «Aquella notícia d’un senyor que es va oblidar el seu nadó al cotxe i va provocar la seva mort té relació amb això, ja que el pare patia un estrès crònic i el seu ambient laboral li va impedir cuidar-se del més preuat: la vida d’un ésser humà. Una activitat superior a la normal et pot induir a oblidar coses, com portar el teu fill a l’escola», explica.

L’expert adverteix que «està demostrat que la brioixeria industrial, els ultraconge­lats i els aliments amb diversos processos d’elaboració agreugen l’estrès, perquè disminueix­en les eines per evitarlo». Al contrari, n’existeixen altres de beneficios­os. Són els que contenen vitamina C, com la taronja i la llimona, els fruits vermells, els espàrrecs, la xocolata amb més d’un 75% de cacau i el marisc.

Vidal defensa que és millor prendre mesures preventive­s abans d’acudir als fàrmacs. A més de portar una bona alimentaci­ó, destaca la importànci­a de dormir vuit hores i la risoteràpi­a. «Riure augmenta l’oxitocina, l’hormona de la felicitat, i disminueix els nivells d’estrès. Amb el riure potenciem altres beneficis a nivell dermatològ­ic, cardíac i respirator­i. Als EUA i Anglaterra s’aplica en moltes empreses», diu.

 ?? REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER ?? Manifestac­ió a França Protesta per suïcidis en una empresa.
REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER Manifestac­ió a França Protesta per suïcidis en una empresa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain