El Periódico - Català

Es busquen líders veïnals

L’Ajuntament de BCN prepara joves de barris vulnerable­s amb l’objectiu de fomentar l’associacio­nisme La FAVB replica que «el lideratge no ha de sortir de l’Administra­ció»

- MARTA ALCÁZAR

¿Què tenen en comú una advocada de la Zona Franca, una cuinera de Bon Pastor i un educador del Gòtic? Segons el programa formatiu Nous lideratges als barris, són activistes en zones on l’associació veïnal és fa costerut. Un total 15 joves dels districtes més desfavorit­s de Barcelona han participat en aquest projecte pilot organitzat pel Pla de Barris, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). D’altra banda, la Federació d’Associacio­ns de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) critica la iniciativa, ja que argumenta que la formació en lideratge ha de sorgir en el mateix moviment veïnal.

Els participan­ts són veïns d’entre 20 i 35 anys, un grup heterogeni que ha viscut tres caps de setmana de formació intensiva entre setembre i novembre. El programa s’ha impartit de divendres a la tarda a diumenge, amb una agenda trufada de trobades amb entitats. Han reflexiona­t, debatut i es mogut en grup, fins i tot han dormit junts en albergs de la ciutat. Els joves han visitat entitats com l’Ateneu de Nou Barris o Tot Raval, han mantingut xerrades privades amb l’economista Antón Costas, l’exdiputat de la CUP David Fernández o l’alcaldessa, Ada Colau. I a més, han participat en tallers de resolució de conflictes o per parlar en públic.

Tot i així, la metodologi­a de treball no convenç la FAVB: «Em sembla una barbaritat. Els últims que han de donar formació sobre lideratge són les administra­cions», objecta Camilo Ramos, responsabl­e d’urbanisme de la federació en declaracio­ns a aquest diari. «La formació ha de ser col·lectiva, de la que sortiran persones amb més empenta, i sempre des del mateix moviment veïnal», afegeix.

Envellimen­t i relleu

El sociòleg Robert Putnam va constatar que les institucio­ns democràtiq­ues funcionen millor a les regions del nord d’Itàlia que a les del sud, ja que les primeres estan dotades de més teixit associatiu. Les investigac­ions de l’IGOP van en la maverses teixa línia. Segons aquesta escola, als territoris vulnerable­s hi ha més dificultat­s «per fer emergir iniciative­s impulsades per la població», explica Laura Capdevila, tècnica de l’IGOP i una de les responsabl­es del programa Nous lideratges als barris.

Una de les raons de la falta d’activisme està en la falta de relleu d’algunes associacio­ns: «Algunes associacio­ns de veïns clàssiques han envellit, però també apareixen moviments socials joves que són igual de legítims», explica Ramos des de la FAVB: «És important una interconne­xió entre els moviments clàssics, que aporten la memòria, i els joves que tenen creativita­t i empenta», proposa. Les sessions de Nous lideratges als

barris s’ha inspirat en altres experiènci­es formatives, com l’educació popular al Brasil (basada en el debat amb l’entorn) o el programa de lideratge per a joves Ordit, que va ser ideat per l’expresiden­t de l’ANC, Jordi Sánchez, i pel comissiona­t de cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats. Ordit va celebrar di- sessions entre el 2007 i el 2012.

Subirats va mantenir una xerrada amb els joves dissabte passat. Va repassar la relació entre educació i cultura, i va posar l’exemple dels 25 esplais que té l’Eixample davant l’únic que hi ha a La Verneda. «Un tècnic podria ajudar els joves del barri a crear un cau», va dir Joan Martínez del Besós. També va prendre nota de la reflexió que repetia el grup: «Als barris no tenim accés a la cultura que hem conegut en aquest programa», va assegurar Nerea Caballero, de Trinitat Nova. «Surto amb idees com la de potenciar start-ups culturals o la creació d’esplais en zones on no apareixen de forma natural», va comentar Subirats a la sortida de la xerrada.

Finalitzad­a la formació, els participan­ts no s’identifica­ven amb l’etiqueta de «líder»: «El lideratge clàssic ha evoluciona­t cap a una xarxa de persones», va comentar Jéssica Sala de la Zona Franca. Se sentien més còmodes amb la d’«apoderamen­t»: «Hem fet una xarxa de contactes que ens serà molt útil per rebre recolzamen­t», conclou Sala. El Pla de Barris decidirà la setmana que ve si celebrarà una segona edició.

Els participan­ts,

de 20 a 35 anys, han viscut tres caps de setmana de formació

No s’identifiqu­en

amb l’etiqueta de «líder», sinó que prefereixe­n parlar d’«apoderamen­t»

 ?? MAITE CRUZ ?? Formació intensiva D’esquerra a dreta, Jessica Sala, Joan Martínez, Nerea Caballero i Dani Farràs.
MAITE CRUZ Formació intensiva D’esquerra a dreta, Jessica Sala, Joan Martínez, Nerea Caballero i Dani Farràs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain