El Periódico - Català

Toyota deixa Alonso sense triomf

- MIGUEL MARTÍNEZ

Va oferir una gran exhibició sota la pluja de Xangai, però l’actuació de Fernando Alonso es va quedar diluïda en una radical decisió de Toyota als boxes que va regalar el triomf a l’altre cotxe de la marca japonesa. No obstant, l’equip de l’asturià, Sebastian Buemi i Kazuki Nakajima segueix líder del mundial per cinc punts a tres carreres de la resolució del títol.

Dues banderes vermelles van aturar la cursa davant de l’enorme perill d’una pluja incessant. Les condicions a Xangai es van tornar dantesques en algun moment amb virolles i sortides de pista contínues, i amb la constataci­ó que amb el nou ajustament en la reglamenta­ció l’avantatge dels Toyota Híbrids ha tornat a minvar davant els cotxes de motor d’explosió en LMP1 i fins i tot davant la categoria LMP2.

Les dues neutralitz­acions es van menjar l’avantatge d’uns deu segons que Sebastian Buemi, amb el cotxe número vuit, s’havia forjat durant la primera hora davant José María López al Toyota número set. El suís era sempre més ràpid, però les neutralitz­acions van destrossar l’avantatge en dues ocasions. I el que a la fi seria fonamental, la carrera podria finalitzar de forma sobtada amb una tercera bandera vermella.

Va arribar el torn llavors per a Fernando Alonso al número vuit i Kamui Kobayashi, el set, el moment clau de la carrera en què l’asturià va ser capaç d’endossar mig minut a l’altre Toyota en el seu relleu. Va ser tota una exhibició d’Alonso, la primera sota la pluja com a pilot de resistènci­a. Però la doble parada a boxes dels dos Toyota durant l’últim cotxe de seguretat ho va canviar tot. Alonso va passar de disfrutar de mig minut d’avantatge com a líder a patir 30 segons de desavantat­ge després de l’altre Toyota.

La firma japonesa havia fet en- trar els seus pilots alhora a les aturades anteriors, però, en aquesta ocasió, va donar l’ordre primer al cotxe que anava per darrere. «Ha sigut una situació molt lamentable, però va ser per evitar riscos. El cotxe 8 era davant i el 7 s’havia d’entrar a proveir perquè tenia menys combustibl­e», va confirmar Robert Leupen, cap d’equip de Toyota Racing. «Ha sigut un error i hauríem d’haver-ho fet d’una altra manera, però en aquell moment la decisió era per mantenir el cotxe número 8 al capdavant. Si en aquell moment haguessin tret una bandera vermella, podríem haver-nos trobat que cap Toyota hagués sigut al capdavant», va afegir el cap d’equip de Toyota.

«Vam ser més ràpids en els tres relleus, érem més ràpids en totes les circumstàn­cies, per això fa mal», va explicar Sebastian Buemi, el company d’Alonso. «Van tenir mala sort, però així són les carreres», afegeix Mike Conway, el tercer relleu del cotxe beneficiat, el número set, que va fer la parada al box quan el cotxe de seguretat passava per ell, mentre que quan es va aturar l’altre cotxe de Toyota, «el cotxe de seguretat va passar per fora i es van quedar atrapats amb la llum vermella del semàfor al carrer de boxes».

Una polèmica decisió als boxs regala el triomf a l’altre cotxe de la marca nipona

MILLOR REGISTRE El cotxe número set es va emportar la victòria, però la carrera de la Xina va deixar una exhibició d’Alonso sota la pluja. En aquest camí per llaurar l’avantatge de mig minut sobre el segon Toyota, Alonso havia establert la volta ràpida en carrera, i de nou va tornar a batre el seu propi registre al final de la penúltima hora, quan intentava rebaixar el desavantat­ge després de perdre un minut en boxes, abans que Nakajima prengués el volant en l’última hora de carrera.

El japonès va demostrar de nou que era el dia del cotxe número set, i quan la pluja va créixer de nou va rebaixar el desavantat­ge. A falta de mitja hora, Nakajima es va col·locar a 22 segons de Conway. Un cotxe de seguretat al tram final va agrupar els cotxes però Toyota va ordenar que ningú ataqués.

Robert Leupen

CAP DE TOYOTA RACING

«Ha sigut un error i ho hauríem d’haver fet d’una altra manera, però vam voler preservar el cotxe d’Alonso»

 ?? EFE / JAMES MOY ?? Alonso, Nakajima, Buemi, Kobayashi, Conway i López, d’esquerra a dreta, ahir, al podi de Xangai.
EFE / JAMES MOY Alonso, Nakajima, Buemi, Kobayashi, Conway i López, d’esquerra a dreta, ahir, al podi de Xangai.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain