El Periódico - Català

La calculada equidistàn­cia de Sánchez

El president afronta la cita andalusa entre atacs de la dreta i del sobiranism­e El Govern rebaixa les expectativ­es de gestos a Catalunya abans del judici

- GEMMA ROBLES MADRID

Afirma l’entorn del president del Govern que no poden esperar-se moviments rellevants respecte a Catalunya a mitjà termini. Tampoc en el Ple del Congrés que el pròxim 12 de desembre es dedicarà específica­ment a la crisi catalana. ¿Per què? Perquè no es donen les condicions oportunes, s’al·lega. Després d’haver impulsat que l’Advocacia de l’Estat rebaixés, en comparació amb la fiscalia, el llindar de delictes que observa en els dirigents catalans que han de sotmetre’s pròximamen­t a judici, no hi haurà gaire cosa més. El calendari judicial que tenyirà el primer semestre del pròxim any juga en contra del desglaç entre administra­cions. Les presses d’uns perquè es facin passos i les notables pors d’altres a donar-los en fals, també.

No s’entreveu doncs a Pedro Sánchez voluntat d’anar més enllà, almenys en aquesta debilitada legislatur­a, de la defensa (poc entusiasta) d’una nova reforma estatutàri­a i, passat el temps, d’una altra de constituci­onal. És conscient que actualment la proposta sap a poc als que advoquen pel divorci amb Espanya. El passat 12-O al Palau Reial, en una conversa informal amb periodiste­s, va dir que si es normalitza­ven les relacions amb les autoritats catalanes arribaria el moment de plantejar i defensar «solucions» audaces per a una crisi que sembla llarga. Ho manté, afirmen els que tracten amb ell, però creu que el moment d’arriscar encara queda lluny.

Hi ha, això sí, decisió governamen­tal de nedar i guardar la roba quan l’oposició intenti cargolar amb la possibilit­at que hi hagi futurs indults: els socialiste­s no es tancaran oficialmen­t una porta política que val or i és constituci­onal», recorden. De la mateixa forma, tampoc empenyorar­an la seva paraula en què no es tornarà a aplicar el 155 o a recórrer als tribunals, per més que els Pressupost­os i la viabilitat d’aquest mandat estigui en joc.

ACORDS PUNTUALS Es també voluntat monclovita que les bilaterals Estat-Generalita­t continuïn treballant, tot i que molts dels seus potencials acords poden desinflar-se amb tanta rapidesa com el projecte de Pressupost­os per al 2019 perd possibilit­ats d’entrar a les cambres. Després de diferents versions de l’Executiu sobre si es portaran o no al desembre els Pressupost­os al Congrés, Sánchez ha certificat ja públicamen­t que si no canvia el context, hi renunciarà. Entre altres coses ha sigut crucial en aquesta decisió la negativa dels independen­tistes a recolzar els comptes mentre no hi hagi canvis amb els presos, i el seu desinterès per confirmar si, almenys, en permetrien la tramitació. Així, i amb la campanya andalusa a ple Sánchez aposta les seves fitxes per una calculada equidistàn­cia.

Una calculada equidistàn­cia entre una dreta que l’acusa sense pausa d’haver-se venut al secessioni­sme i un moviment independen­tista que li atribueix haver defraudat expectativ­es. A la Moncloa s’estima que entre una i una altra posició hi ha el just equilibri on el cap dels socialiste­s ha de posar en aquest moment els seus peus, acaparant el centre polític que pot donar-li rèdit en una Espanya que poc a poc entra en mode electoral.

«No deixa de ser curiós que uns m’acusin de ser còmplice de la repressió, i altres, d’estar clavats de genolls davant de l’independen­tisrendime­nt,

La Moncloa descarta que s’anunciïn moviments rellevants en el ple del 12 de desembre sobre la crisi catalana

me. ¿No serà que al final uns i d’altres són còmplices de contribuir a la confrontac­ió territoria­l i política?», es va preguntar el mateix Sánchez en veu alta fa uns dies a l’hemicicle, en una acalorada sessió de control a l’Executiu en la qual es pressentia ja reposicion­ament estratègic.

Tot just dues setmanes queden per al primer examen a les urnes dels grans partits des que Sánchez va aconseguir el poder. El PSOE parteix amb avantatge clara en una campanya en la que es parla, i molt, de Catalunya i rarament de forma constructi­va. En els mítings de Pablo Casado i Albert Rivera s’escolten crítiques pujades de to a un president que suposadame­nt té pactes secrets amb el sobiranism­e. Això, mentre des de Palau es respon amb menyspreu a les ofertes per pactar els Pressupost­os o a cites entre Sánchez i Quim Torra. Davant d’això, l’aposta sanchista és clara: equidistàn­cia i més equidistàn­cia que, de passada, pugui atorgar-li vots en el camí electoral que comença a Andalusia i que pot acabar en un avenç de les generals.

 ??  ?? Susana Díaz i Sánchez, ahir, en un acte a Chiclana de la Frontera (Cadis).
Susana Díaz i Sánchez, ahir, en un acte a Chiclana de la Frontera (Cadis).
 ?? AFP / CRISTINA QUICLER ??
AFP / CRISTINA QUICLER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain