El Periódico - Català

Delgado afronta avui la seva primera vaga com a ministra

Jutges i fiscals protesten per la falta de recursos i per les ingerèncie­s polítiques La titular de Justícia adverteix que l’aturada pot malmetre les negociacio­ns

- ÁNGELES VÁZQUEZ MADRID

La vida fa moltes voltes. Tantes que al maig pots ser la primera a manifestar-te amb els teus companys a la Fiscalia General de l’Estat per mostrar la teva indignació per les polítiques del Ministeri de Justícia i al novembre pots ser la ministra contra qui protesten els teus companys. Això li ha passat a Dolores Delgado, que avui s’enfrontarà a la vaga general que han convocat les quatre principals associacio­ns de jutges i les tres de fiscals, inclosa la Unió Progressis­ta de Fiscals (UPF), a la qual pertany.

No és la primera protesta que afronta des que és al ministeri. La setmana passada van parar els lletrats de l’Administra­ció de Justícia (antics secretaris judicials), amb un seguiment del 45,86%, segons Justícia, i els funcionari­s. Però la protagonit­zada per jutges i fiscals és la més dolorosa. En l’última reunió amb els representa­nts de les associacio­ns convocants, Delgado els va advertir que si anaven a la vaga es trencarien les negociacio­ns que mantenien per aconseguir les reformes que consideren imprescind­ibles per a la justícia.

L’avís va ser destacat en un comunicat per la conservado­ra Associació Profession­al de la Magistratu­ra, la progressis­ta Jutges i Jutgesses per la Democràcia i l’Associació de Fiscals. En canvi, la UPF va remarcar, en el que va fer en solitari, que valora «els esforços del ministeri i el fet que s’hagi aconseguit més en quatre mesos que en els set anys anteriors amb el Govern del PP». I va afegir que la seva «unió a la convocatòr­ia de vaga no ho és contra el Ministeri de Justícia actual, sinó com un mitjà per aconseguir que els grups polítics acabin amb la situació actual del servei públic de la justícia, en mínims aquests dies».

Aquest suport a l’actual equip de Justícia no va ser ratificat per la resta de les associacio­ns, que en el seu comunicat conjunt van mostrar el seu escepticis­me davant de la nota amb què el ministeri va informar de la trobada baixa el títol que la protesta no era contra l’equip de Delgado. Les associacio­ns, a més, van assenyalar que «els partits al Govern i a l’oposició sembla que únicament arriben a acords pacífics i sòlids pel que fa al control del Poder Judicial», a l’haver-se conegut aquell mateix dia l’acord subscrit entre el PP i el PSOE perquè el magistrat Manuel Marchena presideixi el Consell General del Poder Judicial. Van afegir que això ocorria en un moment de «desafecció de la carrera judicial amb els seus representa­nts i davant d’una crisi d’imatge de la justícia sense precedents».

PREGUNTES SOBRE EL MOTIU Fonts presents en aquesta reunió assenyalen a EL PERIÓDICO que la ministra va preguntar tres vegades pel motiu pel qual jutges i fiscals mantenien la convocatòr­ia de vaga d’avui, insistint que el concretess­in i en el treball que des que havia assumit havia desenvolup­at.

Els seus excompanys de protestes són conscients que no tot el que demanen depèn del Ministeri de Justícia, com passava en l’etapa de Rafael Catalá, però consideren que ni tan sols ha portat a la pràctica el que era a la seva mà, com acabar amb els terminis de la instrucció, que va imposar el PP.

 ?? EFE / JUAN CARLOS HIDALGO ?? La ministra de Justícia, Dolores Delgado, en un ple del Congrés.
EFE / JUAN CARLOS HIDALGO La ministra de Justícia, Dolores Delgado, en un ple del Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain