El Periódico - Català

Surt a la llum un estudi de l’‘era Rajoy’ sobre pobresa

El treball pagat per la UE mostra la falta de suport a les famílies El text planteja més ajuts per a treballado­rs i llars pobres

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ MADRID

Després de successius informes estirant les orelles a l’Estat espanyol pel baix nivell de protecció a les famílies en situació de pobresa, la Comissió Europea (CE) va acordar amb el Govern de Mariano Rajoy finançar un ambiciós estudi, capaç d’involucrar totes les administra­cions, per revisar en profundita­t l’insuficien­t sistema de garantia d’ingressos mínims a Espanya.

L’informe, dotat amb una subvenció de 251.142 euros, va ser elaborat per catedràtic­s i professors de les universita­ts Rey Juan Carlos, d’Alcalá i de Navarra al llarg de gairebé dos anys i va ser entregat al Ministeri de Sanitat el desembre del 2016, on acabava d’arribar la ministra Dolors Montserrat. Des d’aleshores el treball ha estat en un calaix, per a desesperac­ió dels seus autors i de les mateixes institucio­ns europees.

Al cap de dos anys, el document ha sortit a la llum i des de fa un mes apareix de forma completa en la pàgina web del Ministeri de Sanitat del Govern de Pedro Sánchez, del qual l’acord amb Podem inclou desenvolup­ar un ingrés mínim vital, començant per augmentar la prestació per fill a càrrec en les famílies vulnerable­s des dels 291 euros a l’any als 473 euros el 2019.

CONCLUSION­S POC ENCORATJAD­ORES En contra d’aquesta interpreta­ció, fonts de l’equip de l’exministra Montserrat relaten que a finals de febrer del 2018 la pàgina web del ministeri ja va publicar les conclusion­s, entenent que el compromís amb la Comissió Europea (CE) només afectava aquesta part de l’estudi. Admeten que el 7 de juny van rebre un escrit de la CE instant a la publicació completa de l’informe, però no veuen en això un toc d’atenció. «Al principi només ens van demanar publicar les conclusion­s i ho vam fer al febrer. Després, van demanar al ministeri l’informe complet, però ja havíem sortit del Govern», relaten.

El cert és que les conclusion­s del document no eren gaire encoratjad­ores. «En el cas d’Espanya, les baixes quanties, els problemes de cobertura de la població vulnerable i, sobretot, l’absència d’una última xarxa de seguretat econòmica equiparabl­e a la de la majoria dels països europeus van causar que la pobresa, que ja era superior a la mitjana abans de la crisi, creixés més que en la majoria dels estats de la Unió Europea», s’afirma en l’estudi dirigit pel catedràtic Luis Ayala, de la Universita­t Rey Juan Carlos.

PRESTACION­S ASSISTENCI­ALS Les costures d’un sistema defectuós van esclatar definitiva­ment amb la crisi. El nombre de prestacion­s assistenci­als (no contributi­ves) per a persones sense ocupació i llars sense ingressos va passar de quatre a sis milions entre el 2008 i el 2015. La xifra de despesa gairebé es va duplicar en dos anys fins a assolir el seu màxim històric el 2010 (prop de 22.000 milions), sense arribar per això als nivells europeus. Després va començar a baixar per les retallades.

Del total de la despesa assistenci­al, no contributi­va, més d’un terç es destina al complement de mínims de les pensions, i una quarta part, a subsidis d’atur. La resta inclou prestacion­s per fill (7%), per invalidesa i jubilació (11,8%), la renda activa d’inserció (6,41%) i les rendes mínimes d’inserció de les autonomies (6,7%).

L’informe constituei­x un ingent mapa de dades sobre les nombroses, insuficien­ts i moltes vegades descoordin­ades prestacion­s assistenci­als (no contributi­ves) existents a Espanya; la seva limitada eficàcia per treure les famílies de la pobresa; la diferència entre autonomies, el perfil dels perceptors o la relació entre aquests ajuts i la incorporac­ió al mercat laboral. Moltes d’aquestes xifres, actualitza­des, estan sent aprofitade­s ara per l’Autoritat Independen­t de

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain