El Periódico - Català

Llançar tovallolet­es al vàter genera una gran quantitat de problemes

És un gest habitual que implica una costosa factura a nivell econòmic i mediambien­tal Quan passen a l’aigua residual contribuei­xen a contaminar els ecosisteme­s amb microplàst­ics

- J. M. II

Racionalit­zar el consum del producte i dipositar-lo sempre en una paperera

Durant els últims anys, s’ha incrementa­t enormement el nombre de persones que utilitzen tovallolet­es humides, no només per a la higiene dels nadons, sinó també dels adults, o per netejar banys, pantalles, mobles… El problema sorgeix quan l’ús de les tovallolet­es s’equipara al del paper higiènic i es llancen indiscrimi­nadament al vàter. Es tracta d’un hàbit inadequat que està passant una costosa factura tant a nivell econòmic com mediambien­tal.

Segons una anàlisi de l’OCU, el paper higiènic es desintegra a l’aigua gairebé completame­nt (95%), mentre que les tovallolet­es humides només es desintegre­n un 36% al cap de dos dies a l’aigua. Actualment, s’aboquen tones de tovallolet­es humides als vàters, cosa que causa nombroses obstruccio­ns a la xarxa de claveguera­m i dispara el cost de tractament de residus a les plantes depuradore­s.

No es tracta de deixar d’utilitzar tovallolet­es humides, però sí de racionalit­zar-ne el consum i, sobretot, dipositarl­es sempre en una paperera. Aquests productes contenen fibres sintètique­s i substàncie­s que impregnen el teixit (conservant­s, hidratants, etcètera), de manera que no desapareix­en de l’ecosistema amb la mateixa rapidesa que el paper de vàter. Quan les fibres sintètique­s de les tovallolet­es passen a l’aigua residual, es contribuei­x a la contaminac­ió dels ecosisteme­s amb microplàst­ics. Així, segons l’Institut Espanyol d’Oceanograf­ia, un de cada sis peixos comestible­s conté microplàst­ics a l’estómac.

INICIATIVA POSITIVA. Amb l’objectiu de conscienci­ar la població del problema, el 2016 Aigües de Barcelona va posar en marxa la campanya Stop tovallolet­es al vàter en cinc municipis del Baix Llobregat els residus dels quals es tracten a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Gavà-Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldef­els. Es van portar a terme accions en bars, restaurant­s, escoles i mercats municipals, així com sessions de sensibilit­zació, i es van repartir més de mil papereres de bany.

Aquesta iniciativa ha demostrat tenir un efecte positiu, ja que en només un any l’acumulació de residus a l’EDAR Gavà-Viladecans es va reduir significat­ivament, per la qual cosa l’impacte mediambien­tal també va disminuir passant de 265,22 tones de residus de desbast (procedents del pretractam­ent) en els primers nou mesos del 2016 a 244 tones en els primers nou mesos del 2017.

En una segona fase, la campanya es va llançar l’any passat als municipis de Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet i en tres districtes de la ciutat de Barcelona –Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris– que tenen l’EDAR Besòs com a depuradora de les aigües residuals. L’objectiu, a més de conscienci­ar la ciutadania que les tovallolet­es no són biodegrada­bles com el paper, era reduir-ne el nombre que arriben a les depuradore­s pràcticame­nt intactes. Novament, els resultats han constatat l’èxit de la campanya. Els residus tractats a la depuradora del Besòs han disminuït una mica més del 37% des del gener del 2016. Aquell any se’n van generar un total de 2.331.230 tones, el 2017 es van reduir a 2.098.000 i de gener a octubre del 2018 se n’han generat 1.463.840 tones.

Aquesta tardor està previst iniciar la tercera fase de la campanya, aquesta vegada als municipis que utilitzen la depuradora de Montcada i Reixac per tractar les seves aigües residuals. SENSIBILIT­ZACIÓ. Per a Ignasi Batallé, cap de planta de l’EDAR Besòs, “el més important és que la gent sigui conscient de la gran quantitat de problemes que comporta un gest tan senzill i habitual com llançar les tovallolet­es al vàter. Uns problemes que comencen al domicili mateix o a la comunitat de veïns, ja que primer es poden acumular a les canonades, i una vegada passen pels baixants de l’edifici, en els col·lectors de la ciutat. Es tracta d’un problema nou que fa uns anys no teníem”. Batallé destaca a més les conseqüènc­ies

ambientals: “En èpoques de pluges intenses, la xarxa de sanejament no té capacitat de tractar tota l’aigua i va a parar al mar amb tot el que porta, cosa que afecta negativame­nt el medi ambient i la pesca”.

Encara que resulta complicat mesurar l’impacte econòmic que comporta, EurEau (l’associació europea d’empreses de proveïment i sanejament) estima que genera una despesa d’entre 500 i 1.000 milions d’euros a l’any a tot Europa. I segons dades d’AEAS (Associació Espanyola de Proveïment d’Aigües i Sanejament), a Espanya provoca pèrdues que s’acosten als 200 milions d’euros anuals, xifra que suposa un augment total dels costos de gestió del cicle integral de l’aigua d’entre un 4% i un 6%. El percentatg­e s’eleva a un 18% en el cas de despeses de mantenimen­t de les depuradore­s.M

 ??  ?? Conscienci­ar a la població. Repartimen­t de papereres de la campanya Stop tovallolet­es al vàter.
Conscienci­ar a la població. Repartimen­t de papereres de la campanya Stop tovallolet­es al vàter.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain