El Periódico - Català

PDECat i ERC s’obren a la pujada del salari mínim

Els partits s’avenen a recolzar el decret de Sánchez

- EL PERIÓDICO BARCELONA

El pla b de Pedro Sánchez per resistir en el Govern sense Pressupost­os sembla tenir el camí una mica més espaiós que els mateixos comptes. ERC i el PDECat no es tanquen a la possibilit­at de donar suport a algunes de les mesures econòmique­s i socials plantejade­s per l’Executiu del PSOE si es tramiten al marge del projecte pressupost­ari. Seria el cas de la pujada del salari mínim a 900 euros, que igual com altres de les reformes acordades amb Podem, Sánchez preveu aprovar mitjançant decrets llei si no té recolzamen­ts per tirar endavant els comptes del 2019.

El president del PDECat, David Bonvehí, i el portaveu d’ERC en el Congrés, Joan Tardà, van confirmar ahir la disposició dels seus respectius grups a negociar el sí a aquestes mesures després de certificar el no rotund a qualsevol negociació sobre els Pressupost­os. La falta d’aquest «gest» que reclamaven els partits independen­tistes al Govern respecte als polítics presos no fa, doncs, inviable que les dues formacions puguin avalar decrets que «millorin les condicions de vida de la gent». «Els estudiarem», va garantir Bonvehí.

PRESSIÓ «ESTÚPIDA» Tardà, sense arribar a comprometr­e’s, va deixar entreveure de manera més clara la seva predisposi­ció positiva: «Tothom sap que el Salari Mínim Interprofe­ssional (SMI), com sempre, es pot incrementa­r al marge dels Pressupost­os Generals de l’Estat». Fins i tot va replicar als membres del Govern i del PSOE que utilitzen aquestes mesures com a element de pressió al seu partit, preguntant-se «a què ve intentar pressionar el republican­isme català dient mentides, perquè és la manera més estúpida de fer política».

A part de l’increment del salari mínim, altres mesures que podrien promoure’s via decret són les de foment del lloguer. La posada en marxa d’un parc públic de vivendes socials i dotar de potestat els ajuntament­s perquè posin un límit als preus del lloguer podrien aprovar-se sense cost per a l’Estat. També es podria validar la pròrroga a l’impost de patrimoni, perquè el Govern ho fa ja anualment perquè les autonomies que tenen aquest gravamen puguin aplicar-lo.

Però que estiguin disposats a negociar no significa que postconver­gents i republican­s garanteixi­n el seu suport gratuïtame­nt. Bonvehí, per exemple, va avisar que de cara a l’entesa «no ajuden» les declaracio­ns de la vicepresid­enta del Govern, Carmen Calvo, ahir en una entrevista en EL PERIÓDICO, en el sentit que «cap Govern de cap democràcia del món treu presos de les presons». A aquestes paraules també ha respost el portaveu adjunt de JxCat en el Parlament, Eduard Pujol: «Un Govern democràtic no tindria mai gent innocent a la presó, sinó que s’hauria de trencar la cara per tots els ciutadans que estiguin vivint una situació d’injustícia».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain