El Periódico - Català

La Lluna té més aigua del que es creia fins ara

Dos nous b estudis confirmen la presència de gel en microcràte­rs

-

La Lluna conté aigua gelada, segons noves dades inequívoqu­es de detecció, i a la seva superfície hi ha nombrosos cràters, fins i tot molt petits, a què mai arriba la llum solar, on aquesta podria estar atrapada de forma estable, el que pot tenir implicacio­ns per a futures missions humanes.

El Nature Astronomy va publicar ahir dos estudis firmats per científics nord-americans utilitzant dades de la NASA, un de les quals assenyala la inequívoca detecció d'aigua molecular (H20) a la Lluna i l'altre suggereix que 40.000 metres quadrats de la seva superfície, dels quals un 40% són al sud, tenen la capacitat de retenir aigua a les anomenades trampes fredes on el gel es comporta com una roca.

/

LA CONFIRMACI­Ó Fa dos anys ja es van detectar signes d'hidratació a la superfície lunar, al voltant del pol sud, que possibleme­nt corresponi­en a la presència d'aigua, però el mètode fet servir no podia diferencia­r si es tractava d'aigua molecular (H2O) o d'hidroxils (radicals anomenats OH).

En aquesta nova publicació, un equip de la Universita­t de Hawaii va fer servir dades de l'Observator­i Estratosfè­ric d'Astronomia Infraroja (SOFIA) de la NASA, un avió Boeing 747SP modificat per transporta­r un telescopi reflector. Les dades van ser preses del cràter Clavius, prop del pol sud, que va ser observat per SOFIA en una longitud d'ona de sis micres, a què l'aigua molecular produeix una firma espectral única.

Les observacio­ns prèvies, a una longitud de tres micres, assenyalav­en indicis d'aigua, que «encara deixaven oberta una explicació alternativ­a», però les noves dades «no tenen cap altra explicació que la presència d'aigua molecular», diu Ignasi Ribas, astrofísic de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC.

 ?? Imatge de cràters amb gel captada amb el telescopi SOFIA. ?? 33
NASA
Imatge de cràters amb gel captada amb el telescopi SOFIA. 33 NASA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain