El Periódico - Català

La primera onada va cancel·lar mig milió de cirurgies

Els experts alerten b del risc de paralitzar quiròfans, consultes i proves La situació es pot b repetir perquè ja hi ha hospitals que canvien la seva programaci­ó

- PATRICIA MARTÍN

ingressos per Covid i ja ocupen un 40% dels llits de cures intensives amb pacients infectats per coronaviru­s.

El 16 d'octubre la Generalita­t va aplicar un nou paquet de restriccio­ns extraordin­àries per intentar reduir els contagis. La fórmula proposada llavors preveia bars i restaurant­s tancats, limitacion­s d'aforament als comerços i classes online a les universita­ts durant almenys 15 dies.

L'evolució de les dades d'aquesta setmana, sobretot a partir de divendres, serà clau per saber si les mesures han aconseguit frenar la corba. Si els indicadors milloren, significa que l'actuació aplicada fins ara està funcionant. Però si els números segueixen en vermell, és probable que l'estratègia per lluitar contra aquest virus s'hagi de reformular. Ara com ara el pronòstic és dolent.

HAra que la segona onada està provocant un perillós augment de persones ingressade­s per Covid, gestors, profession­als sanitaris i pacients miren de reüll la primera onada, perquè tots els especialis­tes coincideix­en a alertar del risc que suposaria que, de nou, es paralitzes­sin de cop operacions i consultes i es deixessin milions de malalts de costat per centrar-se exclusivam­ent en l'atenció als contagiats. Però ¿quants actes sanitaris es van posposar durant el primer flagell? La xifra és aclaparado­ra: mig milió d'operacions, 10 milions de consultes i dos milions de proves diagnòstiq­ues, segons els càlculs de la Federació d'Associacio­ns en defensa de la Sanitat Pública, tot i que, és només una aproximaci­ó que sorgeix de restar un 80% a l'activitat hospitalàr­ia del 2018, perquè de nou la falta de dades durant la pandèmia fa que no hi hagi registres públics.

¿I quines conseqüènc­ies ha tingut per a la salut aquesta paralitzac­ió? «És impossible de saber en aquest moment, però segur que ha creat multitud de problemes, alguns de més lleus i altres de greus i probableme­nt ha augmentat la mortalitat», assenyala Marciano Sánchez Bayle, portaveu de l'associació. I és que el sistema de monitoritz­ació de la mortalitat Momo va detectar un increment de la mortalitat de març a maig del 66%, atribuïble a la pandèmia, però també, possibleme­nt, a altres malalties no ateses, segons Sánchez Bayle.

/ TRASPLANTA­MENTS I FISIOTERÀP­IA Al seu torn han augmentat les llistes d'espera tant en operacions com en consultes i proves –un 50% en el cas de Catalunya–, es van reduir intervenci­ons tan necessàrie­s com els trasplanta­ments –un 80% en el cas de malalts de ronyó–, es van suspendre tractament­s de fisioteràp­ia o logopèdia que milloren el dia a dia de molts pacients, i les consultes telefòniqu­es implantade­s per pal·liar el dèficit de metges i evitar contagis «tenen moltes limitacion­s», segons Sánchez Bayle. Tot això és fruit de la pandèmia, però també d'una mala organitzac­ió i del problema que s'arrossega des de la crisi econòmica del 2010, amb unes retallades que no s'han revertit.

«Hem de tenir un pla contra l'embús, perquè la situació serà dramàtica, als pacients que han empitjorat s'hi afegeixen els que tenen un diagnòstic tardà, per la qual cosa estaran pitjor, més els pacients Covid de llarga durada, la dimensions de l'onada són enormes», avisa Carina Escobar, presidenta de la Plataforma d'Organitzac­ions de Pacients, que recorda que a tot això cal sumar-hi l'increment dels problemes de salut mental que està provocant la pandèmia.

/ SUSPENSIÓ DELS CRIBRATGES Tenint en compte exclusivam­ent els malalts de càncer, l'eliminació de cribratges durant els tres mesos del primer flagell va provocar que s'hagin deixat de diagnostic­ar uns 20.000 tumors i que s'interrompe­ssin el 37% dels tractament­s, segons dades preliminar­s de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) que, junt amb les societats mèdiques d'oncologia, està fent un estudi exhaustiu per conèixer què ha significat aquesta interrupci­ó en termes de salut, segons va explicar el president del col·lectiu, Ramón Reyes, recentment en una entrevista amb EL PERIÓDICO.

I la situació es podria repetir ben aviat. Segons el sindicat de metges madrileny Amyts, al setembre es van suspendre cirurgies no urgents a diversos hospitals de la Comunitat de Madrid, com el de Getafe i el Gregorio Marañón. I els hospitals catalans ja han advertit que són a pocs dies de començar la reprograma­ció. Tot depèn de com funcionin les restriccio­ns en la transmissi­ó del virus, perquè els centres sanitaris han triplicat en dues setmanes els ingressos i ja un 40% dels pacients a l'uci són malalts de coronaviru­s.

H

 ?? Degotador en un quiròfan a l'Hospital de Bellvitge. ?? 33
JORDI COTRINA
Degotador en un quiròfan a l'Hospital de Bellvitge. 33 JORDI COTRINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain