El Periódico - Català

El Govern es resisteix a pactar una alarma més curta

Casado demana a b Sánchez una pròrroga de vuit setmanes i un «pla B jurídic» Darias assegura b que la mesura no serà vigent «ni un dia més» del necessari

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

estat d'alarma es prorrogarà sis mesos. Aquesta és la intenció del Govern central, que es resisteix a portar al Congrés per aprovar-lo un període més reduït. A la proposta de Pablo Casado i de diversos presidents autonòmics conservado­rs d'escurçar l'alarma a vuit setmanes a canvi dels seus suports, l'Executiu va respondre ahir que no és moment de posar condicions, sinó de posar l'espatlla en la lluita contra la Covid. La ministra de Política Territoria­l i Funció Pública, Carolina Darias, va insistir que la mesura s'ha d'allargar fins al 9 de maig, tret que l'evolució de la pandèmia permeti retirar-la abans.

Una convicció que els socialiste­s mantenen, almenys de moment, malgrat que també ERC preferiria una pròrroga més curta i que Cs demana que sigui el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, qui es comprometi a comparèixe­r quinzenalm­ent a la Cambra i no només el titular de Sanitat. Es donen les circumstàn­cies que els dos grups polítics són imprescind­ibles per tirar endavant una votació de l'estat d'alarma sense el recolzamen­t del PP.

«L'estat d'alarma durarà el termini estrictame­nt necessari. […] Ni un dia més, ni un dia menys», va sentenciar Darias, després de la conferènci­a de presidents autonòmics, i va remarcar que el Govern no es planteja cap altra possibilit­at que els sis mesos de pròrroga. Un marc temporal que, va dir, respon a «criteris raonables, basats en l'opinió de gent experta». «És un termini de màxim, no de mínims», va continuar la dirigent socialista després de reconèixer que una millora en les dades de la pandèmia permetria aixecar l'estat d'alarma.

A més, va posar èmfasi en el fet que aquesta eina constituci­onal no té res a veure amb la que es va posar en marxa a la primavera, ja que ara són les autonomies les que ostenten el poder per aplicar les mesures. Tot seguit va rebutjar asseure's a negociar qualsevol altre escenari amb els populars. «El PP ha d'abandonar les seves condicions i substituir-les per les recomanaci­ons dels experts i de la ciència», li va etzibar a Casado.

/

L'OFERTA Hores abans, el líder del Partit Popular havia allargat la mà a l'Executiu amb una «oferta generosa», segons el seu criteri: recolzar la pròrroga de l'alarma si es redueix a vuit setmanes, «fins a mitjans de desembre», i si s'aprova un «pla b jurídic» per fer front a la pandèmia, informa Pilar Santos. col·laboració de l'adversari ha sigut letal», va afirmar.

A les propostes de Casado s'hi ha sumat el rebuig de diversos líders autonòmics populars. «Ens estem equivocant», va sentenciar el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, un dels dirigents conservado­rs més crítics amb la mesura. Més conciliado­rs s'han mostrat els seus homòlegs a Múrcia i Castella i Lleó, Fernando López Miras i Alfonso López Mañueco, respectiva­ment, que han defensat la necessitat de declarar l'estat d'alarma, però no la seva prolongaci­ó durant tants mesos.

Carolina Darias MINISTRA POLÍTICA TERRITORIA­L «El PP ha d'abandonar les seves condicions i substituir-les per les recomanaci­ons dels experts»

Pablo Casado PRESIDENT DEL PP

«El més dramàtic d'aquesta segona onada és que ja estàvem avisats i el triomfalis­me ha sigut letal»

/

LA COMPAREIXE­NÇA Qui podria tenir més sort a l'hora de ser escoltada és la presidenta de Cs, Inés Arrimadas. Almenys, Darias es va mostrar més flexible amb la petició que sigui Sánchez qui comparegui cada 15 dies al Congrés per donar compte de la situació. Al principi, el president del Govern va atribuir aquesta tasca al ministre de Sanitat, Salvador Illa, però Darias va obrir la porta a algun canvi: «El Govern decidirà qui compareix i qui ho faci ho farà bé».

El recolzamen­t o l'abstenció dels taronges podria resultar clau per aprovar la pròrroga. Una votació que, segons els plans del Govern, es podria produir aquesta setmana després que dimarts el Consell de Ministres aprovi la petició d'ampliació i es debati, previsible­ment, al Congrés dijous.

H

 ?? El president del PP, Pablo Casado, durant el Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, celebrat ahir a Madrid. ?? 33
EFE / BALLESTERO­S
El president del PP, Pablo Casado, durant el Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, celebrat ahir a Madrid. 33 EFE / BALLESTERO­S

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain