El Periódico - Català

L'Executiu confia a validar el seu pla amb PNB i PDECat

L'Executiu intenta b convèncer ERC i Cs que el recolzin o almenys s'abstinguin La votació pot b visibilitz­ar el divorci entre el Partit Demòcrata i Junts

- PILAR SANTOS

La gravetat de la segona onada del coronaviru­s ha fet que alguns partits que habitualme­nt són reticents a la intervenci­ó del Govern central anunciessi­n el sí al nou estat d'alarma fins al 9 de maig que proposa Pedro Sánchez. És el cas dels quatre diputats del PDECat i els sis del PNB, que ja han comunicat que votaran a favor de la cobertura jurídica que la Moncloa ofereix a totes les autonomies perquè puguin fer front als contagis. Segons fonts parlamentà­ries, el cap de l'Executiu està tranquil, perquè només necessita majoria simple i té amarrada l'aprovació de la seva iniciativa mitjançant vots a favor i abstencion­s. No l'inquieta que el PP pugui decidir votar-hi en contra, cosa que explica la contundènc­ia amb què la ministra Carolina Darias va rebutjar ahir les vuit setmanes que plantejava Pablo Casado.

Al Congrés compten que el nou estat d'alarma i també la seva pròrroga es debatran i se sotmetran a votació el pròxim dijous. Els contactes de la direcció del grup socialista han sigut múltiples aquestes últimes hores. Amb especial cura està escoltant les peticions de Cs i ERC, dos grups que són claus per als seus interessos. A cap dels dos els agrada que el període sigui tan extens i tots dos reclamen a Sánchez més rendició de comptes durant el termini en què s'allargui aquesta mesura extraordin­ària.

/

DIVORCI Amb el sí dels parlamenta­ris del PSOE, Podem, el PNB, els quatre del PDECat (que podrien votar diferent dels seus altres companys de Junts per Catalunya) i el diputat de Nova Canàries, l'Executiu ha reunit ja 166 vots a favor dels 350 de la Cambra. Només ha confirmat el rebuig total

Vox (52). I com que necessita només més vots a favor que en contra, confia que els d'Inés Arrimadas i els republican­s catalans, si no donen el seu suport, s'abstinguin com a mínim, a més d'aconseguir algun suport més entre els grups petits.

El portaveu del PDECat, Marc Solsona, va defensar que l'estat d'alarma és «necessari ara», de manera que compta amb el «vot inicial» dels quatre parlamenta­ris del partit. Ferran Bel, Sergi Miquel, Concepció Cañadell i Genís Boadella es mantenen en el mateix grup que els quatre de JxCat, però disposen d'autonomia de vot després del divorci entre tots dos. Junts no ha concretat la seva decisió, però veu que la iniciativa de la Moncloa «no dota la Generalita­t dels instrument­s necessaris per prendre mesures i accions concretes a Catalunya».

Per la seva banda, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, també va confirmar la llum verda del seu partit si el decret d'alarma «es manté» en els termes actuals. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va assenyalar que la pròrroga de sis mesos de l'estat d'alarma plantejada pel Govern resulta «excessiva» i que intentarà negociar amb l'Executiu perquè l'ampliació de la mesura constituci­onal sigui «molt menor».

A Sánchez no l'inquieta

H

 ?? El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban. ?? 33
POOL
El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban. 33 POOL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain