El Periódico - Català

Repartimen­t just dels fons de la UE

-

La 23a Conferènci­a de Presidents –la número 17 des que va esclatar la pandèmia– va ser la més tranquil·la i potser la més productiva. Simbòlicam­ent, Pedro Sánchez la va voler fer des del Senat, en lloc de la Moncloa, i va comptar amb l'assistènci­a telemàtica de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, una presència molt rellevant perquè en la reunió es tractava dels fons europeus que rebrà Espanya, el segon país receptor, tal com va destacar la presidenta de la Comissió. Von der Leyen va oferir el suport europeu als presidents autonòmics en aquests temps tan difícils marcats per la pandèmia del coronaviru­s i els va exhortar a presentar projectes de qualitat i a treballar units i en equip.

La reunió va ser calmada perquè els presidents autonòmics es van centrar en la qüestió del repartimen­t dels fons, sense aturar-se en querelles internes ni en crítiques al Govern central, com va passar en altres conferènci­es dedicades a la pandèmia. I va ser productiva perquè Sánchez va anunciar que més del 50% dels projectes i dels fons podran ser gestionats per les comunitats autònomes, una mesura encertada perquè és el que correspon a l'Estat de les autonomies i perquè bona part dels projectes (sobre vivenda, educació, polítiques socials, polítiques actives d'ocupació i medi ambient) afecten sectors en que les autonomies tenen competènci­es.

La majoria dels presidents van demanar transparèn­cia i criteris clars i objectius per a l'adjudicaci­ó dels projectes i dels fons, tot i que cada un va posar després l'accent en les caracterís­tiques de la seva regió –població, despoblaci­ó, envellimen­t, nivell d'atur i de renda– per establir aquests criteris. L'únic que va sortir del guió va ser Pere

Aragonès, que va reclamar, en un fòrum en el qual no tocava, un referèndum a Catalunya i va protestar per la inhabilita­ció de Quim Torra per «defensar presos i exiliats».

El segon anunci destacat en el marc de la reunió va ser el que, sens dubte amb una picada d'ullet a la presència de Von der Leyen, va fer el president del Govern que els Pressupost­os de l'Estat s'aprovaran aquest dimarts al Consell de Ministres i s'enviaran immediatam­ent al Congrés per tramitarlo­s. Aquests Pressupost­os, tan lligats als fons europeus, contindran un avançament de 27.000 milions dels 70.000 que Espanya rebrà de la Unió Europea (UE) en transferèn­cies a fons perduts entre el 2020 i el 2023. Que algunes de les forces polítiques que ahir s'asseien per debatre'n el repartimen­t torpedinin els comptes per altres motius seria, en aquest context, suïcida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain