El Periódico - Català

¿Què ens queda?

- NÚRIA Iceta

La segona onada ha arribat quan l'aigua de la primera encara no s'havia enretirat. Amb visites mèdiques no reprograma­des, amb ertos no cobrats, amb més negocis tancats i per tancar, amb més precarieta­t i la mateixa incertesa, amb més tractament­s però sense vacuna, amb moltes més preguntes a l'aire. Aquesta tardor aspiràvem a endarrerir el rellotge una hora però no estàvem preparats per endarrerir el calendari vuit mesos.

El toc de queda i el marc temporal del maig de l'any vinent per l'estat d'alarma deixa encara més en suspens els ànims i obre molts interrogan­ts sobre la gestió i la comunicaci­ó de la pandèmia. Ja en vaig parlar fa unes setmanes.

Per descomptat que no pretenc qüestionar el compliment de les mesures obligatòri­es, i que faig el que puc amb les recomanaci­ons que se'ns fan tothora, tant a nivell personal com profession­al. Però avui em vull detenir especialme­nt en el món de la cultura. La cultura és segura perquè és responsabl­e i perquè sap que és necessària, crea espais de gratuïtat i de sentit i ens fa sentir vius. ¿De què serveix la declaració de bé essencial si no és per garantir que algú vetlla per mantenir la bona salut de cos i ment, dissociats com els tenim i trasbalsat­s com mai?

Les mesures decretades diumenge suposen un toc de queda però només un toc de queda, o sigui que no tindrien per què desencaden­ar una tercera onada de cancel·lacions com la del març. És legítim preguntar-se el perquè d'aquesta mesura. O perquè aquesta i no una altra. Si no aturem tota l'activitat, ¿és perquè no cal o perquè no ens ho podem permetre? Sempre seran lícites i necessàrie­s les preguntes que es demanin sobre els efectes de les mesures, sobre els entorns que coneixem i els que no. No tinguem por d'això, si us plau. Les prohibicio­ns sense explicacio­ns ja no serveixen. La credibilit­at d'aquestes està en joc. I sí, de la mateixa manera que necessitem la cultura per distreure'ns de les cabòries, també és la que ens fa fer-nos tantes preguntes... i la que ens dona la capacitat per respondre-les i comprendre-les.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain