El Periódico - Català

A cop de mobilitzac­ió i referèndum

S'ha de felicitar els xilens que van sortir al carrer a protestar malgrat la repressió del Govern

- Salvador Martí Puig CATEDRÀTIC DE CIÈNCIA POLÍTICA DE L'UNIVERSITA­T DE GIRONA

nes malgrat el discurs autocompla­ent de les seves elits.

Davant l'esmena a la totalitat dels manifestan­ts –que van arribar a convocar més d'un milió de persones just abans de la pandèmia– i la incapacita­t i la falta d'assertivit­at del Govern de Piñera, els polítics van acabar oferint a la ciutadania una cosa que fins aleshores no havien volgut: la reforma de la Constituci­ó. La repressió desmesurad­a (i impune) que es va desplegar el novembre de l'any passat només va incrementa­r el descontent­ament i va mostrar que l'única font de poder que mantenien les autoritats era la força.

Així doncs, i després de posper la pandèmia, el 25 d'octubre Xile va tornar a ser notícia mundial per un referèndum –abans ho havia sigut pel plebiscit que va fer fora Pinochet de la presidènci­a el 1989–. Els resultats han sigut aclaparado­rs: hi ha participat el 50,9% dels votants (més que en les últimes eleccions presidenci­als) i d'aquests el 78% han aprovat que es triï una Convenció Constituci­onal –que serà paritària entre homes i dones– per elaborar un nou text.

D'aquesta votació fins a l'aprovació final de la nova constituci­ó encara queda molt tros. Primer és precís elegir, l'11 d'abril del 2021, els membres de la Convenció Constituci­onal. Aquesta convenció haurà d'aprovar un text per dos terços dels seus membres i finalment (es presumeix que per a mitjans de l'any 2022) els xilens hauran de ratificar el redactat «sortint».

Fins a la data no se sap qui ni com es proposarà coma a candidat per formar part de la convenció, però els partits tradiciona­ls (sobretot la dreta que es presentarà unida) intentaran tornar a copar els espais institucio­nals.

El repte

Però més enllà del resultat final, que sembla incert, cal felicitar els xilens pel resultat, i sobretot, els centenars de milers de persones que van sortir al carrer a protestar malgrat la repressió desencaden­ada pel Govern. Gràcies a ells (estudiants, feministes, assalariat­s precaritza­ts, pobladors i, en general, col·lectius de descontent­aments) es va celebrar el referèndum. Ara el repte és que l'oportunita­t de transforma­ció que es va aconseguir gràcies a les mobilitzac­ions no sigui segrestada per les elits als passadisso­s de la Convenció Constituci­onal.

H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain