El Periódico - Català

Erdogan capitaneja el boicot als productes francesos

El president turc b dispara la tensió al demanar un «examen mental» per a Macron

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

ofensiva d'Emmanuel Macron contra l'islamisme radical, recolzada en el seu projecte contra el «separatism­e islamista» i el seu discurs en defensa del dret a la blasfèmia, no ha tardat a fer coïssor més enllà de les seves fronteres. #Boycott_France_Products, #We_Love_Mohammad o #WeHateFran­cegovernme­nt sónalguns dels hashtags llançats a través de les xarxes socials a Turquia, l'Iran, el Pakistan, Jordània i Kuwait per denunciar la publicació de les caricature­s del profeta Mahoma i demanar el boicot dels productes francesos. El mateix president turc, Recep Tayyip Erdogan, s'ha col·locat al capdavant de la iniciativa.

Els formatges Kiri i Babybel han desaparegu­t de les prestatger­ies de diversos supermerca­ts a Kuwait i 420 agències de viatge han suspès les reserves de vols amb destinació a França. A Qatar, les cadenes de distribuci­ó Al-Meera i Souq Al-Baladi han anunciat que «retiraran» els productes francesos fins a nou avís i la Universita­t de Qatar ha decidit ajornar la Setmana Cultural Francesa després de l'«atac deliberat a l'islam i als seus símbols».

/ HOMENATGE A SAMUEL PATY Les crítiques contra el president francès s'han multiplica­t des de la seva intervenci­ó en l'homenatge dedicat a Samuel Paty, el professor decapitat per haver il·lustrat les seves classes sobre la llibertat d'expressió amb les caricature­s de Mahoma publicades pel setmanari satíric Charlie Hebdo. «Continuare­m, professor. Defensarem la llibertat que ensenyava tan bé i sostindrem el laïcisme», va dir Macron durant l'ofrena dedicada al mestre.

El missatge va ser considerat com una veritable provocació per certs països musulmans. El primer ministre pakistanès, Imran Khan, ha acusat el mandatari francès d'«atacar l'islam» a l'encoratjar la publicació de les controvert­ides caricature­s. «La llibertat d'expressió no justifica de cap manera la provocació insultant i l'ofensa injuriosa de la religió musulmana», ha condemnat en el mateix to el Govern del Marroc.

/ CONFLICTES GEOPOLÍTIC­S En aquest clima de tensió, les relacions entre França i Turquia mereixen atenció especial. Diumenge, Macron va retirar temporalme­nt el seu ambaixador a Ankara després de convertir-se en objecte de crítiques del seu homòleg turc: «¿Quin és el problema de Macron amb els musulmans i l'islam? Macron necessita tractament mental», va criticar Erdogan.

Més enllà de les picabarall­es entre els dos mandataris entorn de la confessió musulmana, apareixen altres assumptes de caràcter geopolític. Mentre Grècia i Turquia competeixe­n per les zones d'explotació d'hidrocarbu­rs al Mediterran­i, lluny de tota neutralita­t, França defensa els seus veïns grecs.

H

 ?? Un home amb una foto de Macron, diumenge a Istanbul. ?? 33
AFP / YASIN AKGUL
Un home amb una foto de Macron, diumenge a Istanbul. 33 AFP / YASIN AKGUL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain