El Periódico - Català

Europa avui produeix assossec

- Gemma Ubasart PROFESSORA DE CIÈNCIA POLÍTICA. FACULTAT DE DRET DE LA UG

La presència puntual d'un actor extern sol produir assossec i prudència en les dinàmiques internes d'un grup. Hi ha un cert pudor a mostrar a tercers actituds o comportame­nts que poden no ser ben compresos des de fora. Doncs bé, això sembla ser el que ha passat en la 23a conferènci­a de presidents. La participac­ió d'Ursula von der Leyen en la reunió d'ahir va provocar un efecte balsàmic. Feia temps que no se celebrava una trobada d'aquest òrgan en un clima més o menys calmat. No han sigut poques les reunions telemàtiqu­es durant la pandèmia en les quals la conversa ha pujat de to.

Ara bé, potser no és una dada menor recordar que la presidenta de la Comissió Europea portava una bossa plena de recursos. Com molt bé ha recordat en la seva intervenci­ó, Espanya serà el segon país d'Europa en recepció de fons de reconstruc­ció. Les institucio­ns comunitàri­es estan fent passes en el viratge anunciat en la gestió de situacions extraordin­àries: de la combinació d'austeritat i neokeynesi­anisme de l'1% de la crisi del 2008 a una aposta que camini cap a una mena de Green New Deal una dècada més tard.

La reunió feta ahir va ser simbòlicam­ent important. El president hi va anunciar que més del 50% de projectes sufragats amb fons comunitari­s seran executats directamen­t per les comunitats. Aquestes tenen transferid­es les competènci­es d'una part rellevant de polítiques de l'Estat de benestar. També tenen a les seves mans palanques que poden ajudar a impulsar improrroga­bles transforma­cions econòmique­s i ecològique­s. Es necessiten múltiples engranatge­s possibles per canviar la matriu productiva d'un país atrapat per activitats de poc valor afegit. A més, les problemàti­ques generades per la crisi de la Covid-19 (així com llasts socioeconò­mics que venen de més enrere) són diferents en un territori plural com és Espanya. En un món complex i incert, adquireix cada vegada més importànci­a la proximitat

Les actuacions postpandèm­ia han de comptar amb la implicació del poder autonòmic

a l'hora de desenvolup­ar l'acció pública. Les actuacions postpandèm­ia han de comptar amb la implicació del poder autonòmic.

La reivindica­ció en la reunió de Pere Aragonès de la necessitat de celebració del referèndum, aprofitant la presència de Von der Leyen, era lògica i esperable: la crisi catalana dista molt de ser resolta. Ja és una constataci­ó cada vegada més compartida que el model autonòmic dibuixat als 80 s'ha esgotat i ha de ser superat. I aquesta idea és perfectame­nt compatible amb la consciènci­a de la necessitat d'aconseguir que totes les institucio­ns interpel·lades en la reunió (europees, estatals i autonòmiqu­es) treballin de manera cooperada i coordinada per fer que el pla de recuperaci­ó sigui un èxit: superar la crisi actual afrontant reptes estructura­ls. Serà important promoure un ple funcioname­nt de les administra­cions públiques fomentant dinàmiques de transversa­litat (per encarar reptes complexos), multinivel­l (per buscar complement­arietat entre nivells territoria­ls) i participac­ió ciutadana (per implicar la ciutadania i fer millors polítiques).

 ?? Ursula von der Leyen. ?? JOHANNA GERON / POOL / AFP
Ursula von der Leyen. JOHANNA GERON / POOL / AFP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain