El Periódico - Català

Un extresorer de CDC diu que desconeix el blanqueig

Viloca es desmarca b d'Osàcar i nega el «barrufeig» de diners en la formació El responsabl­e de b finances afirma que l'estructura del partit era «jerarquitz­ada»

- J. G. ALBALAT ÁNGELES VÁZQUEZ

extresorer de CDC del 2011al 2016, Andreu Viloca, va declarar ahir davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que no li consta l'existència en el partit de barrufeig o blanqueig de diners a través de donacions dels seus dirigents que després els eren tornades per aflorar diner negre procedent de suposades comissions per l'adjudicaci­ó d'obres o serveis públics. Viloca va succeir en el càrrec Daniel Osàcar, que la setmana passada va implicar el que va ser gerent de Convergènc­ia, diputat i conseller del partit, Germà Gordó, en el control i creació d'aquest sistema, i va dir que creia que el llavors secretari general del partit, Artur Mas, podia estar-ne al corrent per la relació entre tots dos.

El magistrat investiga1­2 exdirigent­s i alts càrrecs del partit, entre ells, els exconselle­rs, Felip Puig, Pere Macias, Jordi Jané i Irene Rigau, per un delicte de blanqueig de capitals presumptam­ent comès per contribuir al finançamen­t il·legal del partit mitjançant donacions de 3.000 euros. El total ascendiria a 106.000 euros del 2008 al 2010. En aquesta peça separada del cas 3% declararà en qualitat d'imputat el pròxim divendres Germà Gordó.

Durant el seu interrogat­ori, realitzat per videoconfe­rència des de Barcelona, Viloca va assegurar que CDC era una organitzac­ió política «jerarquitz­ada» i que el tresorer i el gerent del partit, que quan ell va ocupar el primer càrrec ja no era Gordó, sinó Carles del Pozo (va ser detingut l'octubre del 2015), eren a un mateix nivell en l'estructura interna. Gordó va ser nomenat secretari del Govern el desembre del 2010 i, posteriorm­ent, el 2012 va ser nomenat conseller de Justícia.

Viloca va admetre en el seu interrogat­ori que era habitual reunir-se amb el gerent de la formació per parlar d'assumptes financers i que, depenent de la «magnitud» del problema, es comunicava al llavors secretari general adjunt de Convergènc­ia, Oriol Pujol, fill de l'expresiden­t de la Generalita­t Jordi Pujol, quan «estava disponible». El gerent també tenia línia directa amb aquest alt càrrec. L'extresorer va mantenir en tot moment en la seva compareixe­nça judicial que els dos càrrecs estaven en «paral·lel», no un sobre l'altre.

«M'agradava explicar-ho i comunicar-ho. Amb el gerent revisàvem la situació. Ho comentàvem i ho discutíem», va precisar Viloca. L'únic que va reconèixer davant el jutge és que en la seva època hi havia donacions de càrrecs públics al partit, però no que després els fossin tornades, cosa que seria constituti­u del barrufeig, sistema del qual, junt amb el presumpte maneig de diner negre, va dir haver-se assabentat «per la premsa».

/

«CADA DIA SOC MÉS GRAN» Viloca, que com Osàcar va declarar com a imputat en aquesta causa –el jutge proposa jutjar-los tots dos juntament amb Gordó i 29 persones més pel 3%–, va dir que no recorda algunes dades, cosa que va atribuir al temps transcorre­gut des que exercia com a tresorer a Convergènc­ia. «Fa molts anys. Jo cada dia soc més gran i la memòria em falla», va explicar, segons fonts jurídiques.

La declaració de Viloca dista molt de la del seu antecessor, Osàcar, que ha arribat a un acord amb la fiscalia per aconseguir una eventual rebaixa de la condemna. Com a mostra de la seva disposició a col·laborar amb la investigac­ió, aquest responsabl­e de finances va identifica­r Gordó com «la persona que directamen­t i personalme­nt va idear aquesta operativa, la va planejar i va dirigir la seva implementa­ció», segons el jutge que investiga l'«estructura multicanal» posada en marxa per CDC per finançar-se il·legalment.

El magistrat considera incriminat­ori que les donacions sota sospita tinguessin una «sorprenent homogeneït­at» (3.000 euros). No es corresponi­en amb quotes d'afiliats, ni aportacion­s al partit realitzade­s pels seus càrrecs electes amb càrrec als seus salaris públics. Tampoc obeïen a una campanya pública de donacions demanada per CDC als seus militants, detalla en les seves interlocut­òries.

H

 ?? Viloca, amb mascareta blanca, accedeix a la Ciutat de la Justícia amb el seu advocat, ahir. ?? 33
RICARD CUGAT
Viloca, amb mascareta blanca, accedeix a la Ciutat de la Justícia amb el seu advocat, ahir. 33 RICARD CUGAT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain