El Periódico - Català

JxCat aparta Pujol per denúncies d'assetjamen­t

El partit l'obliga b a deixar l'escó i li suspèn de manera cautelar la militància

- JÚLIA REGUÉ

JxCat va forçar ahir la dimissió del portaveu del partit al Parlament, Eduard Pujol, i va anunciar la suspensió cautelar de la seva militància a Junts després de rebre denúncies per assetjamen­t sexual. La formació havia comunicat en una breu nota de premsa de tan sols dos paràgrafs que el ja exdiputat deixava el seu escó a la Cambra catalana per «motius personals», però en una roda de premsa posterior la vicepresid­enta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, va explicar que va ser obligat a dimitir a causa de les denúncies informals que van arribar al partit de persones externes.

Artadi va comentar que Jordi Sànchez, secretari general de l'acabada de néixer formació encapçalad­a per l'expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, va rebre informacio­ns diumenge –durant un permís penitencia­ri– sobre «fets que poden apuntar a assetjamen­t sexual» per part de Pujol i va voler que s'actués de forma «immediata». Per això, el grup parlamenta­ri es va reunir ahir de forma urgent al matí, en una trobada en la qual es va acordar que deixés la seva acta de diputat al Parlament, i d'altra banda, el partit va pactar suspendre-li cautelarme­nt la militància.

«La informació que tenim és prou greu i urgent perquè el partit suspengui cautelarme­nt de militància Pujol. Entenem que no ens competeix a nosaltres obrir una investigac­ió; és la justícia la que ha d'aclarir els fets. Una investigac­ió interna del partit podria ser considerad­a com un encobrimen­t dels fets», va defensar Artadi.

Per ara, no hi ha cap denúncia presentada davant els tribunals, però Junts es va posar públicamen­t a disposició de les víctimes perquè acudeixin tant a la

Gemma Geis, nova portaveu del grup parlamenta­ri

justícia com a l'Institut Català de les Dones. «Hem d'acompanyar les persones que han denunciat perquè no se sentin soles», va afegir.

La portaveu va evitar donar detalls sobre les agressions que han sigut denunciade­s al partit per no «desprotegi­r una situació que ja és delicada de per si», però va confirmar que es tracta de més d'una denúncia. No obstant, va insistir que «la renúncia [de Pujol] no implica assumpció de culpa per la seva part».

/

«TOLERÀNCIA ZERO» Junts, que va tancar el seu congrés fundaciona­l el 4 d'octubre, encara no té un codi ètic aprovat i tampoc un protocol contra les agressions

La marxa d'Eduard Pujol del Parlament va tenir efectes immediats i ahir mateix el partit va ocupar la vacant de portaveu. La fins ara portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, substituei­x Pujol com a portaveu del grup a la Cambra i, al seu torn, el diputat Josep Maria Forné assumeix el càrrec de portaveu adjunt.

Pel que fa a l'escó, la següent en la llista és Maria Senserrich, exdirigent del PDECat, però JxCat encara no ha comunicat si serà ella la que reculli l'acta que va abandonar ahir Pujol o si correrà la llista perquè sigui una altra persona qui assumeixi l'escó a pocs dies de la dissolució de la Cambra catalana.

El 27 de gener, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va acordar expedir la credencial de diputat a nom de Senserrich en substituci­ó de Quim Torra, després que el secretari general del Parlament ordenés als serveis de la Cambra retirar la condició de diputat al ja expresiden­t; ella no la va recollir i l'escó va quedar buit.

 ??  ??
 ?? Eduard Pujol, el fins ara portaveu de JxCat al Parlament. ?? 33
RICARD CUGAT
Eduard Pujol, el fins ara portaveu de JxCat al Parlament. 33 RICARD CUGAT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain