El Periódico - Català

L'empresa familiar preveu una millora amb poca ocupació

El president de l'IEF b demana al Govern que prioritzi el suport al teixit productiu El Rei, directe, b reclama: «No podem caure en el pessimisme»

- AGUSTÍ SALA

Les empreses familiars veuen amb reticència el futur més immediat. A més de valorar amb un 4,1 sobre 9 la situació econòmica, el nivell més baix des del 2013, al sortir de l'anterior crisi, auguren una recuperaci­ó amb escassa creació d'ocupació. Així ho indiquen els resultats de l'enquesta realitzada ahir en el marc del 23è Congrés de l'Empresa Familiar, sota el lema La força de la recuperaci­ó, inaugurat pel rei Felip VI.

El president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), Marc Puig, durant un diàleg amb el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, en la sessió d'ahir, va demanar al Govern «posar les prioritats» en mesures de protecció i suport al teixit empresaria­l i «aparcar» altres iniciative­s previstes abans de l'esclat de la crisi de la Covid.

I en el seu discurs d'obertura del congrés de l'IEF, va agrair la presència del Rei i va assenyalar que és precisamen­t en moments de dificultat com l'actual «quan més es posa de manifest el paper que la Corona representa, com a mostra de l'estabilita­t institucio­nal que necessita un país per desenvolup­ar-se dia a dia i per superar situacions crítiques com la que vivim per culpa de la pandèmia».

«UN REPTE HISTÒRIC» El Monarca, a l'obrir les sessions que clausurarà avui la vicepresid­enta tercera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, va ser directe. «No podem caure en el pessimisme», va afirmar en el seu discurs d'obertura de la trobada, amb un aforament molt més limitat que en anys anteriors i per via telemàtica per la pandèmia. Felip VI va apel·lar a mantenir l'aposta per la sostenibil­itat, afrontar el risc climàtic, més cohesió social, la igualtat de gènere, la digitalitz­ació o la governança dels grans assumptes globals, malgrat que el virus «és un repte històric per a Espanya i la Unió Europea».

Segons el parer del Rei, que va rebre un prolongat aplaudimen­t de l'auditori, «en aquests moments és quan les institucio­ns, empreses i famílies han de demostrar la seva capacitat per unir forces i trobar solucions a curt, mig i llarg termini».

Al seu torn, va ressaltar les caracterís­tiques de les empreses familiars, basades en «valors ferms i intemporal­s, com la llibertat, la responsabi­litat i l'humanisme». I va remarcar la seva capacitat de mobilitzar recursos i ajuts i el seu compromís social.

Va recordar que la Covid ha accelerat el procés de digitalitz­ació. «L'educació i la formació constituei­xen cada vegada més els fonaments sobre els quals sustentar els avenços i facilitar la incorporac­ió al mercat laboral del major nombre possible de ciutadans», va dir.

Per la seva banda, Puig va destacar el paper que tenen les empreses familiars com a garants de l'ocupació i de protecció del medi ambient i defensores del capitalism­e inclusiu. «Les empreses familiars som imprescind­ibles per tirar endavant el procés de rellançame­nt, recuperaci­ó i transforma­ció que ha d'abordar el nostre país. Pels nostres valors i especialme­nt per la nostra capacitat de lideratge», va sentenciar. Va demanar més mesures de recolzamen­t del Govern, així com eines perquè els fons europeus arribin al teixit empresaria­l. «Ens posem a disposició», va remarcar.

Segons l'enquesta de l'IEF i la consultora KPMG, gairebé el 70% de les companyies enquestade­s (68%) vaticinen un creixement fràgil de l'activitat sense creació d'ocupació i el 31% preveuen «un moderat augment de l'activitat amb una limitada creació neta d'ocupació». Un total de 155 socis de l'IEF, que agrupa al voltant d'un centenar de les empreses familiars més grans, van contestar a les preguntes.

L'enquesta recull que només el 10% estimen que augmentara­n les seves plantilles, mentre que el 63% mantindran els mateixos nivells d'ocupació i el 27% els reduiran. Al seu torn, un 42% de les empreses esperen igualar el nivell de vendes el 2021; el 27%, una reducció, i el 31%, un augment.

Entre les mesures per fer front a la crisi de la Covid destaca el teletrebal­l, segons el 71% dels enquestats, seguit pels expedients de regulació temporal d'ocupació (ertos), amb el 56%, i l'adaptació de les estructure­s productive­s (55%).

Puig destaca el paper de la Corona com a mostra d'«estabilita­t institucio­nal»

 ?? El president de l'Institut de l'Empresa Familiar, Marc Puig, ahir, durant el seu discurs. ?? INSTITUT DE L'EMPRESA FAMILIAR
El president de l'Institut de l'Empresa Familiar, Marc Puig, ahir, durant el seu discurs. INSTITUT DE L'EMPRESA FAMILIAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain