El Periódico - Català

Més incertesa amb la limitació del lloguer

El marc legal ha de possibilit­ar un mercat d'arrendamen­t de vivenda assequible

- José Carnerero Álvaro SOCI D'EY ABOGADOS

El 22 de setembre va entrar en vigor la nova llei que regula un règim excepciona­l per limitar el preu dels lloguers, aplicable a determinat­s municipis de Catalunya. En concret, inclou una llista d'àrees de l'àrea metropolit­ana de Barcelona o amb una població superior als 20.000 habitants que es declaren provisiona­lment i durant el termini d'un any com a àrees amb mercat de vivenda tens, en què els preus del lloguer han patit un increment superior al 20%.

Malgrat néixer amb la vocació de fer efectiu el dret constituci­onal a una vivenda digna i adequada, no és cap secret que l'entrada en vigor de la llei es produeix en un context no exempt de polèmica. D'una banda, a l'agost el Consell de Garanties Estatutàri­es va emetre un informe sobre l'esborpreus). rany de la norma en què assenyalav­a que aquesta regulació excedia de les competènci­es atribuïdes al Parlament.

Possible recurs

En aquest sentit, és previsible que en les pròximes setmanes es plantegi un recurs d'inconstitu­cionalitat que impugni la llei (tot i que si no es recorre, podria estar vigent durant un termini de dos anys). Així mateix, entitats molt rellevants del sector immobiliar­i han aixecat la veu contra aquesta llei alertant que la limitació del preu del lloguer dificultar­à l'accés a la vivenda al provocar una retracció de l'oferta (principal causa de l'augment dels Al seu torn, aquestes entitats han requerit l'Administra­ció perquè adopti mesures que incentivin la construcci­ó d'un parc de vivenda social suficient, que no passi per penalitzar els propietari­s ni traslladar al sector privat la responsabi­litat de generació de parc públic de vivenda.

Mentrestan­t, davant aquest context, la incertesa i el desconcert s'apoderen del sector, i aquesta llei agafa per sorpresa propietari­s, profession­als i inquilins. De la mateixa manera, l'amenaça de sancions plana sobre els llogaters en la mesura que establir una renda que superi els imports establerts en la llei pot comportar multes de fins als 90.000 euros.

Sense ànim de posar en dubte les bondats que han conduït a l'aprovació de la norma –certament, raons de cohesió i justícia social l'avalen–, des d'una perspectiv­a jurídica s'ha de qüestionar l'oportunita­t i conveniènc­ia d'una iniciativa legislativ­a com aquesta, aïllada i d'incert recorregut jurídic, davant una conjuntura i sobre una matèria tan sensible.

Més certesa

Més enllà de la situació d'emergència i de les dificultat­s econòmique­s generades per la crisi sanitària de la Covid-19, els reptes que es plantegen en matèria de vivenda s'haurien d'abordar des d'una perspectiv­a més àmplia i integrador­a que aporti certesa a la ciutadania i als diferents operadors del mercat immobiliar­i.

Ara més que mai, es fa necessària la creació d'un marc jurídic estable que aporti confiança i aconseguei­xi fer realitat la construcci­ó d'un mercat de lloguer de vivenda assequible.

H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain